Românii au nevoie de mai multe dosare de pensie dacă au lucrat în mai multe țări? Ce spune legea

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate ajung la vârsta ieșirii la pensie, iar întrebarea care apare este dacă statul respectiv le va lua în considerare și anii lucrați în țară.

Potrivit Adevărul, dacă o persoană nu acumulează suficiente contribuții în Spania, dar a lucrat și în alt stat, poate însuma anii de contribuție din ambele, astfel încât rezultatul final să îi permită să iasă la pensie.

„Să presupunem că un român a lucrat și a plătit contribuții în Spania în ultimii 13 ani, dar a plătit contribuții și în România timp de 25 de ani, înainte. Întrucât cerințele pentru a avea acces la pensie aici sunt 15 ani de contribuții (doi dintre ei în ultimii 15) nu ar putea încasa pensia dacă nu adaugă la acest calcul anii din România. Dar făcând acest lucru, ar putea deja să se pensioneze în Spania , deoarece calculul total ar fi de 38 ani de contribuții (13 plus 25). Acest mecanism se numește „agregare a perioadelor de cotizare”, arată sursa citată.

În aceste cazuri, fiecare țară plătește proporțional ceea ce îi corespunde.

Conform exemplului de mai sus, Spania ar urma să-și asume un procent mai mic din plată, în timp ce administrația din România ar plăti pensionarului un procent mai mare întrucât anii au fost mai mulți.

Pensia trebuie solicitată în țara de resedință din momentul începerii dreptului de pensionare. În cazul Spaniei, trebuie solicitată de la Asigurările Sociale. În cazul în care beneficiarul locuieşte într-o altă țară, care nu este una în care a contribuit, cererea trebuie procesată în ultima țară în care a contribuit.

 

Ministerul Muncii a semnat un acord cu Statele Unite

 

Recent, Ministerul Muncii a semnat un acord cu Statele Unite, astfel încât cele două state să recunoască stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari.

,,România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi, la București, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității.

Documentul semnat de Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii, Marius Budăi, permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.”, arăta Ministerul Muncii în martie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel