România se pregătește pentru război: Spitalele fac stocuri pentru a trata răniții în cazul unui conflict militar

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un român dat dispărut de familie în Italia, a fost găsit la spital. Acesta suferise un accident rutier și avea pierderi de memorie / Sursa: pixabay.com
Un român dat dispărut de familie în Italia, a fost găsit la spital. Acesta suferise un accident rutier și avea pierderi de memorie / Sursa: pixabay.com

Pentru prima dată în ultimii ani, România se confruntă cu o intensificare a pregătirilor de război în sistemul său medical, cu accentul pus pe asigurarea resurselor și a capacităților necesare pentru tratarea răniților în cazul unui conflict militar. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a subliniat că se lucrează intens la pregătirea spitalelor din țară pentru a face față unei eventuale situații de conflict.

Potrivit declarațiilor lui Arafat la Digi24, nici o țară membră NATO nu dispune de spitale militare cu toate specialitățile necesare pentru tratarea răniților militari. Prin urmare, orice spital civil ar putea fi solicitat să primească răniți, fie aceștia militari sau civili. Această decizie indică o necesitate urgentă de a pregăti infrastructura medicală pentru a face față unor situații extreme.

 

Toate unitățile medicale trebuie să fie pregătite pentru un eventual război

 

„Este mult de lucrat şi aici. Să ştiţi că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puţin probabil şi că nu trebuie să ne speriem, da, aşa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Şi anul trecut, nu este niciun secret că s-a ţinut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câţiva ani”, declară acesta.

Într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) desfășurată săptămâna trecută, s-a hotărât că toate unitățile medicale trebuie să fie pregătite pentru un eventual război. Această decizie reflectă preocuparea autorităților pentru securitatea națională și pentru asigurarea resurselor necesare pentru protejarea populației în caz de nevoie.

"Recent am luat un proiect de 96,5 milioane de euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și monitorizare în cadrul domeniilor chimic, biologic și radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene", a precizat Arafat. Aceste măsuri ar urma să crească nivelul de pregătire al țării în fața oricărui pericol potențial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel