Români în iadul din Ucraina: „În fiecare moment există pericolul. Te uiți în stânga și în dreapta, să nu cadă ceva lângă tine“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Evacuările din Kherson sunt în continuare blocate, spun autoritățile ucrainene, care avertizează asupra adâncirii crizei umanitare. Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), se află în Herson, Ucraina, de unde povestește teroare sub care se află locuitorii acestui oraș bombardat intens de ruși. 

Forțele rusești continuă să împiedice oamenii să plece din regiunea Kherson în teritoriul controlat de Ucraina, a declarat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici de teroare".

Români în iadul din Ucraina

 

Satele sunt în pragul unei crize umanitare, a anunțat, tot sâmbătă, biroul de presă al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), se află în Kherson, Ucraina, de unde povestește teroare sub care se află locuitorii acestui oraș bombardat intens de ruși.

„Au fost afectat și blocurile din fața centrului cultural (n.r. bombardat), geamurile au fost rupte toate. 4 apartamente au fost spulberate și câteva intre ele, incendiate din cauza exploziei. Noi am venit aici cu un convoi de ajutoare, o mare parte sunt medicamente, celelalte sunt alimente. De asta u nevoie în general, nu de haine, haine au“, a explicat el pentru Antena 3.

Marius Țecu: „În fiecare moment există pericolul. Te uiți în stânga și în dreapta, să nu cadă ceva lângă tine“

 

Întrebat dacă i-a fost vreodată pusă în pericol viața, Țecu a răspuns: „În fiecare moment există pericolul. De exemplu aici, în acest oraș, frontul este a 7-8 kilometri. Eu m-am deplasat undeva la 2 kilometri într-acolo. În fiecare moment îți este teamă. Ieri, în timp ce eram într-o întâlnire cu ministrul regional al Sănătății, a sunat alarma și a trebuit să coborâm toți, inclusiv ministrul și toată echipa, într-un subsol. La fiecare 5 minute există un zgomot. Unele sunt datorită ofensivei ucrainene, altele sunt din cauza  bombelor rușilor. Așa că în fiecare moment te uiți în stânga și în dreapta, să nu cadă ceva lângă tine“, a completat Țecu.

„În acest oraș, erau aproximativ 1,5-1,7 milioane de locuitori. Acum mai sunt doar 400.000. Interesant este că în ultima săptămână sau întors foarte mulți oameni. Cei care sunt prin Europa, prin România, forte puțini voi rămâne acolo: foarte mulți vor dori să se întoarcă“, a mai spus el.  

Kherson a fost ocupat încă de la începutul războiului, iar rușii au permis ucrainenilor să plece doar înspre Crimeea, regiunea pe care Rusia a anexat-o în urmă cu opt ani.

Oficial ucrainean: evacuările din Kherson sunt blocate, regiunea este în pragul crizei umanitare

 

Ucrainenii din regiune au pentru jurnaliștii CNN despre lipsa critică a medicamentelor și despre violențele rușilor.

Convoaiele de mașini care încearcă să părăsească zona au fost blocate zile în șir și uneori s-a tras asupra lor.

2. -imagine fara descriere- (herson-romn-ucraina.png)

Adjunctul șefului consiliului regional din Kherson, Iurii Sobolevskyi, a declarat sâmbătă că „incompetența organizatorică și acțiunile criminale ale ocupanților ruși ... conduc regiunea Kherson într-o criză umanitară și mai profundă".

El a mai spus că autoritățile locale din Ucraina refuză „să colaboreze cu ocupanții", ceea ce produce un vid de conducere.

Rușii care încearcă să guverneze teritoriile ocupate „nu știu cum să rezolve problemele comunităților, iar interesele lor se limitează la „colectarea taxelor" și la „redistribuirea proprietăților și a altor bunuri", a acuzat Sobolevskyi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel