Români deportaţi din Cancun. Aurescu, reacţie dură la adresa autorităţilor mexicane: "Atitudinea este inadmisibilă!"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Bogdan Aurescu (sursa foto: gov.ro)
Bogdan Aurescu (sursa foto: gov.ro)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a catalogat atitudinea autorităţilor din Mexic drept inadmisibilă şi neprietenoasă cu cetăţenii români.

Aurescu a spus că în acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun, iar 102 au fost întorşi în ţară.

"Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni", a arătat ministrul, la o conferinţă de presă.

 

Aurescu critică dur autorităţile mexicane



Aurescu a spus că a solicitat în regim de urgenţă clarificarea motivelor acestor decizii.

"În cursul zilei de astăzi voi transmite, la rândul meu, un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz. Am solicitat şi vom continua să solicităm părţii mexicane o abordare transparentă şi predictibilă privind regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual", a afirmat Aurescu.

El a menţionat că turiştilor români blocaţi în aeroport li se va asigura asistenţă inclusiv din partea Consulatului de la Miami.

"Am ridicat faţă de autorităţile mexicane şi problema condiţiilor de aşteptare, în vederea returnării. Cetăţenii români au sesizat că interviurile s-au purtat doar în limba spaniolă, au sesizat un comportament abuziv din partea poliţiştilor de frontieră, lipsa apei şi a hranei, spaţii improprii în care sunt plasaţi", a spus Aurescu.

 

Apel pentru români să evite călătoriile în Mexic

 

El a arătat că au fost făcute demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetăţeni români.

"Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie şi nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii şi trebuie să evite situaţiile ofensatoare. Cetăţenii români nu trebuie să fie discriminaţi în nicio situaţie, trebuie să fie trataţi cu respect, nu trebuie să fie puşi în situaţii dificile, chiar dacă vorbim de o situaţie în care, pe baza unor motive fundamentate, dacă este cazul în această situaţie, unui cetăţean român i se refuză intrarea pe teritoriul altui stat. Până la clarificarea situaţiei (...), facem apel către cetăţenii români ca pentru moment să evite călătoriile în Mexic", a mai spus Bogdan Aurescu.

Mai mulţi turişti români sunt blocaţi pe aeroportul din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane reţinându-le paşapoartele şi telefoanele mobile, fără a li se oferi vreo explicaţie. 

Mărturiile turiştilor care au cumpărat pachete de vacanţă  sunt cutremurătoare, de la condiţiile în care sunt ţinuţi, până la deportarea familiilor cu avioane separate.

Poveştile de groază ale românilor deportaţi din Cancun, prezentate AICI: Zeci de români veniți în vacanță, deportaţi din Mexic. Familii despărţite pe aeroport şi urcate sub pază în avioane diferite: "Nu avem voie cu telefoane. Mergem la baie însoţiţi"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel