Români acuzați de profanare de morminte, în Spania. Unul dintre ei își asumă toată vina: „Plângeau în celulă și am decis să spun adevărul“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Unul dintre cei acuzați că a furat în cimitirul municipal din Irun în decembrie 2017 s-a autoincriminat în timpul procesului și a dat asigurări că celălalt inculpat, vărul său, nu are nicio legătură cu faptele.  Românii  riscă pedepse totale de 9 ani de închisoare pentru deteriorarea de nișe și morminte și furtul de obiecte și obiecte religioase.

Unul dintre cei acuzați de furtul din cimitirul din Irun își recunoaște responsabilitatea și își disculpă vărul. De asemenea, el a dat asigurări că nu are nicio legătură cu jafurile și că doar a ajutat la mutarea obiectelor furate, deși nu știa de unde provin.

Parchetul îi acuză pe cei doi bărbați, de origine română, că au provocat daune la nișe, panteoane și morminte și că au furat tot felul de obiecte din acestea, de la vase sau sfeșnice până la figuri religioase. El cere pedepse în total de 9 ani de închisoare pentru infracțiunile de tâlhărie și furt calificat.

Români acuzați de profanare de morminte, în Spania

 

Primul inculpat care a depus mărturie în procesul care a început luni la Curtea de Apel din Gipuzkoa a recunoscut toate acuzațiile care i se aduc. Acesta a răspuns afirmativ la toate întrebările puse de procuror, explicând că a avut acces în cimitir prin escaladarea zidului împreună cu două rude minore și că au furat tot felul de materiale pentru a le vinde ulterior la fier vechi. Printre obiectele furate se aflau "jgheaburi și burlane din cupru, numeroase vase și elemente metalice din panteoane, diverse obiecte religioase și similare", evaluate în total la 3.343 de euro. Pagubele provocate sunt estimate la o valoare de peste 18.000 de euro.

Cu toate acestea, bărbatul a ales să-l disculpe pe celălat inculpat - vărul său - de orice responsabilitate, asigurând că în zilele în care a furat din cimitir acesta "era acasă cu familia" și că pe 20 decembrie, când a scos toate materialele furate din cimitir, l-a chemat să vină cu duba lui pentru a putea transporta prada. "I-am spus că avem fier vechi, dar nu știa de unde provine", a spus el.

Întrebat de avocatul său dacă era conștient că în acest fel se autoincriminează și că ar putea merge la închisoare (i se cere să execute patru ani de închisoare), acesta a răspuns că da, dar că "a vrut să spună adevărul".

„Plângeau în celulă și am decis să spun adevărul“

 

Celălalt inculpat, care riscă până la 5 ani de închisoare pentru că este recidivist în acest tip de infracțiune, a menținut versiunea vărului său și a declarat în fața instanței că "m-a sunat că au niște fier vechi și că îl are în saci și că ar trebui să mă duc cu duba. Și când am plecat, am fost opriți de poliția locală, ne-au percheziționat și au găsit lucruri din cimitir, dar eu nu știam nimic despre asta".

Printre materialele confiscate se numără numeroase ornamente metalice din cimitir, trei bucăți de țevi din cupru, 41 de suporturi pentru flori, un suport de lumânări cu lumânare inclusă și o figurină metalică a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus în brațe. În plus, au mai fost găsite șapte aparate de fotografiat, un telefon mobil, o geantă cu un cablu  de câțiva metri lungime, un cuțit și o motocoasă, care fuseseră furate cu câteva zile mai devreme din interiorul unei ferme, tot din Irun.

Bărbatul a explicat că atunci când a fost arestat "băieții (cei doi minori și celălalt inculpat) plângeau în celulă și de aceea am spus că eu am fost, dar am decis să spun adevărul".

La proces s-au prezentat și agenți de la Poliția Locală Irun, care au fost cei care i-au arestat. Aceștia au explicat că au detectat saci plini cu materiale furate, ascunși în interiorul cimitirului, și că au decis să îi lase la locul lor și să instaleze un dispozitiv de supraveghere pentru a-i aresta pe hoți, având încredere că aceștia se vor întoarce pentru pradă. Așa s-a întâmplat și, în acest fel, au reușit să-i aresteze în apropierea cimitirului. De asemenea, aceștia au explicat că au scos o parte din obiectele furate și au pus în schimb cutii de carton în saci.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel