Româncă ucisă în Spania: a șasea victimă a violenței de gen în Andaluzia în 2023

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Româncă ucisă din greșeală în Italia. Criminalul: „Am crezut că a leșinat inițial, nu am vrut să o omor. Am încercat să o resuscitez"
Româncă ucisă din greșeală în Italia. Criminalul: „Am crezut că a leșinat inițial, nu am vrut să o omor. Am încercat să o resuscitez"

O femeie de naționalitate româncă a fost ucisă la Jerez de la Frontera (Cadiz), devenind astfel a șasea victimă a violenței de gen în Andaluzia în 2023.

Delegația guvernamentală împotriva violenței de gen a confirmat că asasinarea unei femei de 39 de ani, de naționalitate română, în Jerez de la Frontera (Cadiz), vinerea trecută, 28 aprilie este un caz de violență de gen, devenind astfel a șasea victimă mortală a violenței de gen în Andaluzia în 2023 și a treia în provincia Cadiz.

Crima ar fi fost comisă de un bărbat care a fost arestat după ce a raportat decesul. Victima avea un copil major și nu făcuse plângeri anterioare de violență de gen împotriva presupusului agresor. De asemenea, Ministerul Regional pentru Incluziune Socială, Tineret, Familie și Egalitate a confirmat că aceasta nu era utilizatoare a Institutului Andaluz al Femeilor (IAM) sau a rețelei de centre municipale de informare a femeilor din provincia Cadiz.

 

Două românce, victime ale violenței de gen în ultimele luni



Aceasta este cea de-a șasea victimă mortală de până acum în acest an în comunitatea andaluză. De asemenea, la 4 aprilie, a mai fost confirmat un caz de violență de gen uciderea unei alte românce care se presupune că ar fi fost ucisă de fostul ei partener în Palos de la Frontera (Huelva), arestat câteva ore mai târziu. Nici în cazul ei nu existau plângeri anterioare împotriva presupusului agresor.

Cu aproape o lună mai devreme, la 1 martie, o fată de 17 ani din municipalitatea El Rubio (Sevilla) a fost ucisă cu o armă de foc, de fostul ei partener. Un alt caz confirmat ca fiind un caz de violență de gen.

La 3 februarie, uciderea unei femei de 64 de ani, al cărei cadavru a fost găsit într-o locuință din La Línea de la Concepción (Cadiz), alături de cel al unui bărbat cu răni de glonț, a fost, de asemenea, confirmată ca fiind violență de gen.

 

Cazurile de violență mortală de gen din Andaluzia, o problemă ce pare a fi fără rezolvare



De asemenea, la 13 ianuarie, a fost confirmat cazul unei femei de 46 de ani, ucisă de fostul ei partener în Marbella (Malaga), al cărei cadavru fără cap și fără mâini a fost găsit plutind în mare cu câteva zile înainte. Victima avea doi copii adulți și au existat rapoarte anterioare de violență de gen împotriva presupusului agresor.

În cele din urmă, la 9 ianuarie, a fost confirmat ca fiind violență de gen cazul unei alte femei în vârstă de 46 de ani care ar fi fost ucisă de partenerul său în El Puerto de Santa María (Cadiz), primul din 2023 în Andaluzia. 

Odată cu confirmarea cazului de la Jerez de la Frontera, numărul femeilor ucise prin violență de gen în Spania crește la 14 în 2023 și la 1.198 din 2003, când a început colectarea datelor.

Ministrul pentru egalitate, Irene Montero, și delegatul guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell, și-au exprimat condamnarea și respingerea absolută a acestei crime machiste și au transmis tot sprijinul lor familiei și prietenilor victimei. Atât ministrul, cât și delegatul fac apel la toate eforturile din partea instituțiilor, administrațiilor și a societății în ansamblu pentru a ajunge la timp și a preveni alte decese. 

 

Apel la unitatea administrațiilor



La rândul său, ministrul regional pentru Incluziune Socială, Tineret, Familii și Egalitate, Loles López, a condamnat în numele guvernului andaluz presupusa crimă machistă, făcând totodată apel la unitatea administrațiilor.

"Sunt profund întristată de această nouă crimă sexistă, în acest caz cea a unei femei migrante. Este esențial să se detecteze și să se prevină violența de gen, ținând cont de toate acele circumstanțe care pot crește vulnerabilitatea victimelor, cum ar fi femeile care trăiesc în afara țării lor, deoarece nu au rețele de sprijin sau se confruntă cu diferențe culturale care merg dincolo de limbă, ceea ce le determină să aibă neîncredere în instituții", a declarat ea.

Ministerul Egalității, prin intermediul Delegației guvernamentale împotriva violenței de gen, reamintește că numărul de telefon 016, consultațiile online prin intermediul e-mailului [email protected], canalul WhatsApp la numărul 600 000 016 și chat-ul online, accesibil de pe site-ul "violenciagenero.igualdad.gob.es/", continuă să funcționeze în mod normal 24 de ore pe zi, în fiecare zi a săptămânii.

La rândul său, Andaluzia dispune de o linie telefonică de asistență pentru femei, 900 200 999, destinată în special femeilor care suferă violență și anturajului acestora, cărora le oferă informații și consiliere. Acest serviciu este o resursă gratuită și permanentă a IAM, disponibilă 24 de ore pe zi, în fiecare zi a anului. Este anonim și confidențial și este deservit de o echipă formată din personal din domeniile psihologiei, dreptului și asistenței sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel