Rishi Sunak, numit oficial de către Regele Charles, marți dimineață

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rishi Sunak va fi numit de către Regele Charles drept noul premier al Marii Britanii, marţi dimineaţă, după ce Liz Truss i-a prezentat regelui demisia oficială.

 Sunak a fost declarat lider al Partidului Conservator, după ce ultimul său adversar s-a retras chiar înaintea termenului limită. Sunak a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu o provocare economică profundă, dar a promis să îşi slujească ţara cu smerenie şi integritate.

Contracandidat învins în această vară de Liz Truss, Rishi Sunak va fi al cincilea premier de la referendumul privind Brexit-ul din 2016, care a deschis un lung capitol de turbulenţe economice şi politice inedite în Regatul Unit. El este al treilea lider al partidului în două luni, o perioadă de instabilitate fără precedent, în fruntea unei majorităţi măcinate de divizări după 12 ani la putere.

Venirea sa la putere este "un mare moment" pentru chestiunile de diversitate etnică în Regatul Unit, a declarat politologul Anand Menon la BBC, observând "puţinele comentarii pe acest subiect". "Într-un anumit mod, este ceva ce am normalizat", a spus el, conform Rador. 

Apărarea nu va fi o prioritate pentru Sunak

 

Promisiunea domnului Sunak de a continua susţinerea militară acordată Ucrainei, pe fondul temerilor legate de escaladarea situaţiei de către Rusia, dar a ezitat să facă aceeaşi promisiune ca Liz Truss, referitoare la creşterea cheltuielilor pentru apărare. El este un susţinător clar al Brexitului, dar unele persoane de la Bruxelles speră ca el să poată aducă o doză de pragmatism în relaţiile dintre Marea Britanie şi UE.

Pe plan extern, liderii vor aştepta să vadă cum gestionează Sunak problema Chinei, pe care el o numeşte ameninţarea numărul unu pentru securitatea globală.

Noul premier britanic Rishi Sunak a promis luni să aducă "stabilitate şi unitate" în faţa "profundelor dificultăţi economice" cu care se confruntă Regatul Unit, relatează AFP şi Reuters.

Sunak admite că Marea Britanie are mari dificultăți economice



"Nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu profunde dificultăţi economice", a declarat Sunak în prima luare de cuvânt de la câştigarea cursei pentru preşedinţia Partidului Conservator.

"Avem nevoie de stabilitate şi de unitate şi a aduce împreună partidul şi ţara va fi prioritatea mea absolută", a mai spus politicianul care va deveni primul premier de origine indiană al Regatului Unit.

"Este cel mai mare privilegiu să mă pun în slujba partidului pe care îl iubesc şi să dau înapoi la rândul meu ţării căreia îi datorez atât", a subliniat el.

În cursul unei reuniuni cu uşile închise de după încheierea cursei electorale, fostul ministru de finanţe le-a cerut conservatorilor "să se unească" sau "să moară", cu doi ani înainte de viitoarele alegeri legislative, au relatat participanţii la această întâlnire.

Candidatura sa a fost singura care a atins, cu un avans zdrobitor, pragul de 100 de voturi ale deputaţilor din majoritatea conservatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel