Revoltă în Belgia, după ce doi hoți români, prinși în flagrant, au fost eliberați. Au mers apoi și le-au râs în nas victimelor: „Poate ne împușcă mâine“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un brutar din Perk, Belgia, și soția sa, se simt foarte nesiguri în propria casă și țară, după ce hoții care le-au spart casa sunt deja din nou în libertate și au ajuns chiar să le râdă în nas. După ce au fost eliberați, au reapărut chiar în fața brutăriei. "Făceau mișto de mine, mă simt atât de nesigur. Cine știe, s-ar putea să ne împuște mâine...", au afirmat victimele, cu disperare. 

Brutarul Stijn Vanderveken (51 de ani) din Perk a reușit să învingă de unul singur doi hoți, dar s-a trezit față în față cu autorii doar o zi mai târziu. După ce cei doi au fost eliberați, duo-ul a reapărut chiar în fața brutăriei. "Făceau mișto de mine, mă simt atât de nesigur", spune disperat Stijn. "Cine știe, s-ar putea să ne împuște mâine...", mărturisea el presei flamande în luna noiembrie, când s-au petrecut faptele care le-a dat viața peste cap...

Pe 13 noiembrie anul trecut, soția lui Stijn s-a trezit față în față cu un hoț, care îi căuta geanta în bucătăria brutăriei. Brutarul a venit în ajutorul soției sale și a reușit să îl învingă pe suspect, precum și pe însoțitoarea acestuia, care stătea de pază.

Tupeul hoților români, prinși în flagrant, după ce au fost eliberați: Le-au râs în nas victimelor a doua zi

 

Am sunat apoi la poliție, dar nu părea să le pese", a povestit brutarul marți, în fața instanței. "Ei continuau să discute liniștiți unul cu celălalt. A doua zi, se pare că fuseseră eliberați și au venit să râdă de mine. M-am simțit foarte nesigur, iar poliția nu a intervenit. Cum este posibil așa ceva?"

PERK - Parchetul din Halle-Vilvoorde cere 12 luni de închisoare împotriva celor doi români care au râs în nas familiei din Perk în noiembrie, după ce au fost eliberați în urma unui furt ratat la brutărie. După o lungă ezitare, Stijn Vanderveken a decis să participe totuși la procesul de marți. "De fapt, nu aveam de gând să vin, pentru că aici, în Belgia, sistemul pur și simplu nu are sens", a părut el deznădăjduit.

Cei doi suspecți s-au dovedit a fi români care nu aveau domiciliul stabil în țara noastră. "Am decis, ca procurori, să procedăm la o trimitere în judecată directă", a reluat Parchetul în cadrul audierii. "Deci aceasta este este este o procedură accelerată, ceea ce arată că am început definitiv să lucrăm la acest caz. Acestea sunt fapte foarte reprobabile, iar autorii nu realizează impactul pe care faptele îl au asupra victimelor lor. Prin urmare, solicit instanței să îi condamne la 12 luni de închisoare și la o amendă de 400 de euro", au afirmat procurorii.

Victima, revoltată: „am sentimentul că aici, în Belgia, poți să faci ce vrei. Nu mă simt în siguranță“

 

Niciunul dintre inculpați nu s-au prezentat marți la proces și, prin urmare, riscă să fie condamnați în contumacie. O slabă consolare pentru brutarul Stijn Vanderveken, care spune că și-a pierdut încrederea în sistemul de justiție din Belgia: "Chiar am sentimentul că aici, în Belgia, poți să faci ce vrei. Nu mă simt în siguranță în propria mea casă. Muncesc între 12 și 15 ore pe zi, iar apoi primești asta", spune brutarul dezamăgit. "Nu cred că nimic din toate acestea este corect".

De altfel, nu a fost prima dată când Stijn Vanderveken a avut parte de vizitatori nedoriți: „În urmă cu 18 ani, am fost victimele unei spargeri de domiciliu. Soția mea era însărcinată la momentul respectiv, iar făptașii se aflau la căpătâiul nostru. Nu au fost prinși niciodată. Acum îi avem pe făptași, dar rezultatul este același. Cred că acest sistem este cu adevărat ridicol. Cer doar ca acești oameni să fie pedepsiți și să nu mai poată face alte pagube, iar noi, cetățenii buni, să fim protejați. Sunt un om cu o familie cu trei copii și am simțit că nu îi mai pot proteja", a afirmat acesta în fața instanței.

Judecătorii se simt legați de mâni: „au fost făcute noi reguli care îi țin pe oameni departe de închisoare“

 

Judecătorul s-a arătat înțelegător față de frustrarea brutarului Stijn, dar i-a reamintit bărbatului că aplicarea pedepsei este o chestiune politică. "Chiar în această vară, au fost făcute noi reguli care îi țin pe oameni departe de închisoare", a reluat el. "Ceea ce facem noi este, cu resursele pe care le avem, să încercăm să impunem sentințe adecvate. Este foarte frustrant să constați că acestea nu sunt puse în aplicare. Politicienii fac legi pentru a ține oamenii departe de închisoare cât mai mult posibil, trebuie să suferim asta și atunci ne frustrează și pe noi", i-a confirmat chiar judecătorul, citat de Niewsblad.be.

Un verdict este așteptat la 27 februarie. Victima Stijn Vanderveken plănuiește să descindă la tribunalul din Bruxelles chiar și atunci. "Mă bucur că am venit astăzi", a declarat el după audiere. "Judecătorul mi-a dat sentimentul, din toate punctele de vedere, că se lucrează."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel