Rețeta autentică Portokalopita - un desert grecesc aromat și crocant

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rețeta autentică Portokalopita - un desert grecesc aromat și crocant / Foto: Captura Youtube
Rețeta autentică Portokalopita - un desert grecesc aromat și crocant / Foto: Captura Youtube

Portokalopita, un desert grecesc delicios și reconfortant, este o rețetă tradițională ce combină gustul bogat al portocalelor cu dulceața și textura crocantă a aluatului filo. 

Pe măsură ce savurați această prăjitură delicioasă, veți descoperi și note subtile de scorțișoară și coajă de portocală rasă, care adaugă profunzime și caracter aromelor.  Această prăjitură aromată este o alegere perfectă pentru a încânta papilele gustative ale familiei și prietenilor într-o după-amiază leneșă sau la ocazii speciale.

 

Portokalopita - Ingrediente

 

- un pachet de foi de aluat filo

- 4 portocale mari

- 200 g de zahăr

- 4 ouă

- 250 ml de lapte

- 100 g de unt topit

- Coajă rasă de portocală (opțional)

- Scorțișoară măcinată (opțional)

- Zahăr pudră pentru presărat (opțional)

 

Portokalopita - Metoda de preparare

 

Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă de copt cu dimensiunile potrivite, unse ușor cu unt sau acoperite cu hârtie de copt.

Spălați bine portocalele și tăiați-le în jumătăți. Stoarceți sucul din portocale, păstrând și pulpă, apoi strecurați sucul printr-o sită fină pentru a elimina sâmburii și pulpa excesivă.

Într-un bol mare, bateți ouăle împreună cu zahărul până obțineți o compoziție omogenă și pufoasă. Adăugați laptele și untul topit în bolul cu ouă și zahăr și amestecați bine până se încorporează complet. Adăugați sucul de portocale stoarsă în amestecul de ouă și amestecați bine. Dacă doriți, puteți adăuga și coaja rasă de portocală pentru un gust mai intens.

 

Portokalopita - Rețeta pas cu pas

 

Într-un alt bol, tăiați foile de aluat filo în bucăți mai mici, potrivite pentru tavă, cu ajutorul unei foarfece de bucătărie. Așezați un strat de foi de aluat filo pe fundul tăvii de copt și ungeți fiecare foaie cu puțin unt topit folosind o pensulă de patiserie. Turnați jumătate din amestecul de ou și portocale peste stratul de aluat filo. Distribuiți uniform și acoperiți cu un alt strat de foi de aluat, unse cu unt.

Turnați restul de amestec de ou și portocale peste al doilea strat de aluat filo. Asigurați-vă că lichidul este distribuit uniform în toată tava. Îndoiți marginile foilor de aluat filo din tava de copt spre interior, astfel încât să obțineți un aspect îngrijit și să nu se reverse umplutura în timpul coacerii.

Coaceți portokalopita în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când suprafața este aurie și crocantă, iar umplutura este fermă și bine coaptă.

Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de aproximativ 15-20 de minute înainte de a o tăia în porții generoase. Presărați zahăr pudră și scorțișoară măcinată pe deasupra pentru un plus de aromă și savoare.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel