Republica Dominicană: refugiu pentru străinii căutați de lege. Un român a fost arestat pentru "spălare de bani” și alte infracțiuni

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Republica Dominicană: refugiu pentru străinii căutați de lege. Un român vinovat de mai multe infracțiuni a încercat să fugă de poliție în această locație, însă a fost prins și arestat de poliție.

Zece ani de rezidență în Republica Dominicană. S-a căsătorit aici și a avut o fiică. În afara unui cerc restrâns de maghiari, este probabil că puțini din Bávaro, Punta Cana, în provincia La Altagracia, știau sau bănuiau că Eszter Kathona, pe numele său real Andrea Dudla, era unul dintre cei mai căutați fugari ai justiției europene, condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă și spălare de bani.

 

Dudla, "cel mai faimos fugar din Europa"

 

Însă femeia de 43 de ani, prinsă de autoritățile dominicane și deportată la Madrid, în Spania, este unul dintre cele mai recente cazuri de străini căutați pentru diverse infracțiuni care au reușit să se refugieze în țară ani de zile, folosindu-se de diverse tertipuri pentru a scăpa de capturare.

Dudla, "cel mai faimos fugar din Europa", care a fost prins de poliția națională în Bávaro, Punta Cana, provincia La Altagracia, era protejat de o influentă comunitate maghiară, potrivit ziarului spaniol Voz Populi. Ea era fugară din 2012, când a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru implicarea sa în zeci de infracțiuni economice și spălare de bani, printre care și fraudarea unei bănci cu 1,9 milioane de euro împreună cu niște asociați pe care îi avea, pentru că nu a acționat singură.

 

Un român a fost arestat în 2023

 

La 11 martie au fost arestați un cetățean italian care era fugar de justiție în țara sa pentru acuzația de "amenințare, fraudă bancară sau financiară", precum și un român care era căutat în țara sa pentru "spălare de bani, înaltă tehnologie, organizare, asociere sau grup infracțional".

Românul Cristian Baicu era căutat de membrii OCN-Interpol Santo Domingo, din 2019, și de autoritățile judiciare din România din 2014, dar a fost arestat abia la începutul acestui an, conform presei străine.

Italianul Fabio Cappelleta, în vârstă de 59 de ani, a fost capturat în parcarea unei piețe comerciale situate în districtul municipal Punta Cana, provincia La Altagracia. El era căutat de autoritățile italiene din 2014.

În luna ianuarie, în municipalitatea Sosúa, provincia Puerto Plata, a fost arestat un bărbat de naționalitate maghiară, care era căutat de autoritățile din țara sa pentru infracțiunea de "falsificare, organizare și asociere sau grup infracțional". Individul a fost identificat ca fiind Janos Szemerszki, în vârstă de 52 de ani, a cărui arestare a avut loc pe drumul Sosúa-Cabarete.


Cel mai celebru caz

 

Printre cele mai relevante cazuri se numără cel al traficantului de droguri portorican José David Figueroa Agosto, care, după ce a evadat cu un ordin de eliberare fals din Penitenciarul de stat cunoscut sub numele de "Oso Blanco" din Río Piedras, în noiembrie 1999, s-a stabilit în Republica Dominicană, unde a continuat să își desfășoare operațiunile de trafic de droguri timp de aproape un deceniu.

Figueroa Agosto a fost cunoscut în această perioadă sub mai multe porecle, printre care "Junior Cápsula"; "Ángel F. Rosa Rivera"; "Felipe Rodríguez De La Rosa"; "Christian Almonte Peguero"; "Ramón Sánchez" și "Billy Ojeda Agosto".

Identitatea sa a ieșit la iveală la 18 septembrie 2009, când autoritățile dominicane au percheziționat un apartament din Districtul Național, unde au confiscat 4,6 milioane de dolari în numerar. Confruntat cu o operațiune intensă de capturare a sa, Figueroa Agosto a fugit cu un iaht în Puerto Rico, unde a fost arestat în noiembrie 2010.

Documentele judiciare din cazul său au arătat că, în timpul șederii sale în Republica Dominicană în 2001, Figueroa Agosto a fost arestat sub identitatea lui Felipe Arturo Geraldo Rodríguez, în cadrul unei operațiuni de dezmembrare a bandei traficantului de droguri Wilfredo Andújar Guzmán, și eliberat câteva zile mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel