Renate Weber despre pensiile speciale: „Niciodată nu a fost Caragiale mai actual. Pristanda curat, curat neconstituțional“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost invitata lui Denise Rifai la „Legile Puterii“ în ediția din această seară. Printre altele au abordat problema sesizării la CCR a ordonanței de eliminare a pensiilor speciale.

Avocatul Poporului a sesizat, recent, Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Renate Weber a afirmat că sunt „motive multiple de neconstituţionalitate“, pe care le-a reluat în emisiunea din această seară de la Realitatea PLUS. Redăm dialogul dntre Avocatul Poporului și modertoarea Denise Rifai:

„Denise Rifai: Pensiile speciale. Un alt subiect fierbinte. O lege care inițial ne-a fost prezentată că vine să facă marea dreptate în domeniul pensiilor și care se adresează doar unor categorii, și care, iată, a fost votată în Parlamentul României.

Renate Weber: Da, cu o imensă majoritate. O să vă spun de ceam atacat la CCR această lege: Pentru că nu poți să spui că ești într-un stat de drept, și un stat de drept este obligatoriu ca să fii sigur că drepturile și libertățile oamenilor sunt respectate - când tu nu respecți Constituția României, care spune clar în ceea ce privește statutul deputaților și senatorilor: tot ceea ce ține de statutul lor, de indemnizații de alte drepturi conexe financiare se face prin ședință comună a celor două camere ale Parlamentului. Ce am avut noi aici: Ședința doar a Camerei Deputaților. 

Denise Rifai: Extraordinar.

Renate Weber:  Au știut cu toții ce votează. Să nu credeți că cineva nu a știut.

Denise Rifai: Spuneți că au votat această lege specială numai ca să pice?

Renate Weber:  Sigur, nu am nicio îndoială.

Denise Rifai: Și de unde jocul acesta meschin politic?

Renate Weber:  Am spus zilele trecute că niciodată nu a fost Caragiale mai actual decât astăzi. Noi am avut de la Tribuna Parlamentului 1 sau 2 voci care au spus că vom avea probleme mari de constituționalitate. Și totuși le-au votat? Nu vă sună Pristanda curat? Curat neconstituțional. 

Denise Rifai: Știau deci că în procedură nu așa trebuia votat. Au știut că greșesc

Renate Weber:  Toată lumea a știut asta, sigur că da. Pe de altă parte avem pensiile magistraților, personalului auxiliar și ale altora. Avem 5 decizii ale CCR care au spus foarte clar: Odată ce le-ați dat pe astea, nu vă mai puteți atinge de ele.

Denise Rifai: Nici prin impozitare?

Renate Weber:  Ba da. Există întotdeauna o soluție.

Denise Rifai: Ok, dacă se poate prin impozitare de ce nu se întâmplă?

Renate Weber:  Mă vedeți pe mine în Guvern?“. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel