Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit. E oficial

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham într-un mesaj în care precizează că urmează să fie anunțate detaliile despre înmormântarea Majestății Sale. În fotografie este ultima imagine cu Regina în viață, la primirea noului premier al Marii Britanii. 

Starea Reginei a început să se deterioreze la începutul zilei, medicii anunțând familia să ajungă cât mai repede să o vadă, aceasta fiind sub supraveghere constantă. Regina Elisabeta a II-a s-a stins însă din viață, lăsând în urma ei o întreagă familie, fii, fiice, nepoți și strănepoți îndurerați. 

Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul Prinț de Wales, va conduce țara în doliu, în calitate de nou rege și șef de stat pentru 14 regate din Commonwealth.

Într-o declarație, Palatul Buckingham a spus "Regina a murit în mod pașnic la Balmoral în această după-amiază. Regele și regina consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine".

 

Regina, un exemplu de conducere constantă și o figură iubită în întreaga lume

 

Nu doar familia este devastată de pierdere, cât și cunoscuții Reginei și poporul său iubit, adunat încă de dimineață la palatul Balmoral, locul de suflet al Majestății Sale. Chiar și vremea, ploioasă pare că exprima sentimentele de regret ale monarhului și ale tuturor oamenilor care i-au fost alături în ultimele clipe.

Cu siguranță, toată lumea s-a rugat pentru sănătatea Reginei, mai multe personalități exprimându-și public gândurile către aceasta chiar înainte să moară.

'Regina este un exemplu de conducere constantă și o figură iubită în întreaga lume', a declarat McConnell, liderul republican, în plenul Senatului. 'Ea a fost o prietenă istorică a SUA. În deceniile domniei sale s-a înregistrat o adâncire profundă a relației speciale dintre cele două țări noastre, care a schimbat literalmente lumea'.

'Regina, familia regală și toți prietenii noștri din Regatul Unit au gândurile și rugăciunile noastre', a adăugat el conform Daily Mail.

 

Președintele Joe Biden și Jill Biden i-au transmis gânduri frumoase Reginei și la familia ei

 

'Vreau doar să vă spun că președintele a fost informat, desigur, în această dimineață și va fi pus la curent pe parcursul zilei cu privire la știrile din Marea Britanie', a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. 'Gândurile sale și ale primei doamne sunt solid și direct alături de regină astăzi și de familia ei'.

Republicanii și democrații i-au urat reginei, în vârstă de 96 de ani, însănătoșire grabnică, după ce medicii britanici au dezvăluit că sunt 'îngrijorați' pentru sănătatea monarhului și că o țin sub supraveghere medicală.

'Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze și să o susțină pe regina Elisabeta și întreaga familie regală în aceste momente dificile', a declarat senatorul republican Lindsey Graham din Carolina de Sud.

 

Viața și activitatea Reginei Elisabeta a II-a

 

Reginei Elisabeta a II-a, care a devenit regină a Regatului Unit și a regatelor Commonwealth-ului în 1952, când avea 25 de ani. În amintirea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit, reflectăm la viața și activitatea celui mai longeviv monarh al țării. Iată o cronologie a unor evenimente notabile:

21 aprilie 1926 - Elisabeta s-a născut la 17 Bruton St, Londra, și a fost botezată la 29 mai același an în capela privată de la Palatul Buckingham.

20 noiembrie 1947 - S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinț grec, la Westminster Abbey din Londra. Au avut patru copii: Prințul Charles (născut în 1948), Prințesa Anne,(1950), Prințul Andrew (1960) și Prințul Edward (1964).

2 iunie 1953 - Regina Elisabeta este încoronată la Westminster Abbey, în prima slujbă de încoronare televizată.

1977 - Regina își marchează Jubileul de Argint - 25 de ani de monarhie - printr-un turneu în țările din Commonwealth și prin festivități fastuoase în Marea Britanie.

1991 - Regina efectuează un turneu în Statele Unite și devine primul monarh care se adresează Congresului american.

 

1992 - Cel de-al 40-lea an pe tron, "annus horribilis" (an oribil)

 

1992 - Cel de-al 40-lea an pe tron, pe care îl numește "annus horribilis" (an oribil), este marcat de supărări conjugale și de disensiuni publice. A început cu separarea lui Andrew și a lui Sarah și cu divorțul Annei de Mark Phillips.

Noiembrie - Castelul Windsor este grav afectat de un incendiu. Regina acceptă să plătească impozitul pe venit.

Decembrie - Charles și Diana își anunță separarea.

Martie 1995 - Regina face primul discurs al unui monarh britanic în fața unui parlament sud-african din 1947 încoace.

Decembrie - Palatul Buckingham confirmă că regina le-a scris lui Charles și Dianei pentru a-i îndemna să divorțeze.

1-4 iunie 1997 - Patru zile de sărbători la nivel național marchează Jubileul de Aur al reginei.

29 aprilie 2011 - Regina asistă la nunta nepotului său, prințul William și Kate Middleton, care se estimează că a fost urmărită de aproximativ două miliarde de oameni din întreaga lume.

Mai - Regina efectuează o vizită de stat de patru zile în Irlanda, prima efectuată de un monarh britanic de când Irlanda și-a câștigat independența față de Londra în 1921.

2012 - Jubileul de diamant, care marchează împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron, este marcat de patru zile de sărbători în iunie și de un turneu național. Un milion de persoane se adună pentru un spectacol pe râul Tamisa, iar alte milioane participă la petreceri de stradă.

23-26 iunie 2014 - Regina se îmbarcă în ceea ce a fost ultima sa vizită de stat în străinătate, în Germania.

 

9 septembrie 2014 - Elisabeta devine cel mai longeviv monarh al națiunii

 

21 aprilie 2016 - Elisabeta împlinește 90 de ani, fiind primul monarh britanic care atinge această bornă.

2 august 2017 - Soțul Philip se retrage din viața publică după 65 de ani în care și-a susținut soția.

20 noiembrie - Elizabeth și Philip își sărbătoresc cea de-a 70-a aniversare a căsătoriei cu o petrecere privată la Castelul Windsor.

5 aprilie 2020 - Regina face doar a cincea emisiune specială televizată din timpul domniei sale pentru a mobiliza națiunea pe fondul epidemiei de COVID-19.

9 aprilie 2021 - Prințul Philip, soțul reginei timp de 73 de ani, moare liniștit la vârsta de 99 de ani la Castelul Windsor.

30 noiembrie - Barbados devine republică, ceea ce înseamnă că regina este acum șefa de stat a doar 15 regate.

 

6 februarie 2022 -Regina marchează împlinirea a 70 de ani pe tron

 

20 februarie - Regina este testată pozitiv pentru COVID-19 și se spune că suferă de simptome ușoare asemănătoare unei răceli. Ea revine în curând la îndatoririle oficiale.

6 septembrie - Monarhul o numește în mod oficial pe Liz Truss în funcția de prim-ministru al Regatului Unit, cerându-i să formeze un nou guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel