Refugiații din Ucraina au primit dreptul de a locui în UE timp de trei ani. „Schimbare fără precedent în legislația Uniunii“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Refugiații din Ucraina au primit dreptul de a locui pe teritoriul UE timp de trei ani.  În cazul în care refugiații nu reușesc să se întoarcă în siguranță în țara  de origine, acest statut poate fi prelungit pentru încă doi ani.

Refugiații ucraineni vor avea dreptul de a trăi și de a munci în Uniunea Europeană pentru o perioadă de până la trei ani, în cadrul unui plan de urgență, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

Miniştrii de interne ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord pentru acordarea unei "protecţii temporare" în UE refugiaţilor care "fug de războiul" din Ucraina, au anunţat Comisia Europeană şi preşedinţia franceză în exerciţiu a Consiliului UE.

Este prima dată când statele membre au decis, cu majoritate calificată (cel puţin 15 state din 27, reprezentând 65% din populaţia UE), să activeze directiva din 2001 privind primirea persoanelor strămutate.

Refugiații din Ucraina au primit dreptul de a locui în UE timp de trei ani

 

„După ce Rusia a lansat un atac brutal în urmă cu o săptămână, aproape 875.000 de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele din Ucraina", se arată în comunicatul ministerului de resort.

Astfel, mai mult de jumătate dintre ei (454.000) au plecat în Polonia, 116.000 în Ungaria, 67.000 în Slovacia, 45.000 în România și 79.000 în Republica Moldova - care nu face parte din UE. 

UE intenționează să acorde cetățenilor și rezidenților ucraineni dreptul de a trăi, de a munci, de a beneficia de asistență medicală, de locuință și de educație imediat, pentru o perioadă de până la un an, fără a fi nevoiți să parcurgă proceduri de azil îndelungate.

„Schimbare fără precedent în legislația Uniunii“

 

"Dacă conflictul durează mult timp sau dacă refugiații nu se pot întoarce în siguranță, acest statut poate fi prelungit cu încă doi ani. Cetățenii ucraineni au deja acces fără viză în UE timp de 90 de zile, dar această schimbare fără precedent în legislația UE le garantează statutul după această perioadă", a precizat ministerul.

Cei care nu au cetățenie sau drepturi de ședere permanentă - adică străinii, studenții străini - nu vor putea rămâne în UE, dar vor fi ajutați să se întoarcă în țara lor de origine.

Ziua a opta a războiului din Ucraina a început cu puternice bombardamente asupra capitalei Kiev. Alarme aeriene au fost în majoritatea regiunilor ţării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel