Referendum familie. 4000 de președinți de secții de votare s-au retras

Bogdan Bolojan / 4 oct 2018, 12:52 Salveaza PDF Comentarii

Circa 4.000 de preşedinţi de secţie de votare s-au retras înaintea referendumului pentru revizuirea Constituţiei din 6 -7 octombrie, a anunţat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Marian Muhuleţ, care a susţinut că acest lucru nu va afecta procesul de votare. 

"S-au retras aproximativ 4.000 de oameni la nivel naţional, nu este o cifră foarte mare, iar baza de date pusă la dispoziţie de către AEP preşedinţilor de tribunale este de aproape 60.000 de persoane. (...) Nu există riscul să nu fie deschise secţii de votare", a declarat, joi, Muhuleţ, după şedinţa Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, desfăşurată la sediul MAI. 

El a precizat că retragerile din funcţia de preşedinte al secţiei de votare au fost anunţate imediat, iar preşedinţii de tribunal au făcut înlocuirile. 

"Numărul celor care s-au retras variază de la câteva zeci, la o sută şi ceva, în funcţie de judeţ. La fel s-a întâmplat şi la alegerile locale în 2016, la fel s-a întâmplat şi la parlamentare şi aş menţiona faptul că atât localele, cât şi parlamentarele, unde am avut şi preşedinte şi locţiitor de preşedinte de secţie de votare, au fost primele alegeri în România după '90 când toate secţiile de votare au fost acoperite cu preşedinte şi locţiitor. Până atunci am avut secţii de votare care au funcţionat doar cu preşedinte, de exemplu. De aceea, la referendum, unde discutăm doar de preşedinte de secţie de votare, nu este nicio criză că oamenii se retrag. Majoritatea invocă motive personale", a spus Muhuleţ. 

El a amintit că este vorba de o activitate bazată pe voluntariat, oamenii nu sunt obligaţi s-o facă şi nu există ideea de a lua măsuri împotriva lor. 

"Subiectul a fost adus în atenţia opiniei publice de către preşedinţii de tribunale care au această activitate în plus de desfăşurat acum şi nu ştiau că trebuie să facă şi înlocuiri, dar le-au făcut", a menţionat vicepreşedintele AEP. 

Muhuleţ a reamintit că la referendum cetăţenii votează în localitatea de domiciliu, dacă se află acolo, iar, dacă nu, o pot face în orice secţie. 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy