Rectificare bugetară: Ministerul Sănătății ia cei mai mulți bani, Ministerul Muncii mai puțini

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Premierul Florin Cîțu a anunțat care sunt propunerile sale în ceea ce privește rectificarea bugetară pe ministere. Ministerul Sănătății ar putea primi cei mai mulți bani, iar la Ministerul Munci va fi o diminuare, a anunțat sâmbătă prim-ministrul. Ministerul Sănătății ar putea primi 3,7 miliarde de lei la rectificarea bugetară.

"Ministerul Sănătății, propunerea cu care mergem acum: 3,7 miliarde lei, din care 1,9 miliarde pentru achiziție de vaccinuri, medicamente, derularea programelor naționale de sănătate, cheltuieli de personal și 1,8 miliarde lei – transferuri pentru echilibrarea bugetelui unic al asigurărilor de sănătate. De asemenea, se propune suplimentarea cu 425 de milioane de lei a cheltuielilor din bugetul propriu al Ministerului Sănătății pentru finanțarea activităților privind aprobarea substanțelor active ale produselor biocide și autorizarea produselor biocide, concomitent cu majorarea veniturilor proprii, care se constituie din veniturile încasate”, a anunțat premierul Florin Cîțu, potrivit Mediafax.

La Ministerul Finanțelor ar putea fi alocate 3 miliarde de lei, din care 15 milioane de lei pentru subvenții și 800 de milioane de lei pentru fonduri de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

„Aici vreau să vă spun că avem până în acest moment facturi pentru calamități din ultima perioadă de 600 de milioane de lei deja. 600 de milioane – contribuția la bugetul UE, 600 de milioane de lei – transferuri către întreprinderi în cadrul schemei de ajutor de stat și 1 miliard de lei – proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, a explicat Cîțu.

Bani mai mulți pentru Programul Național de Dezvoltare Locală

 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației îi sunt oferite 2,2 miliarde de lei. S-au avut în vedere execuția cheltuielilor pe primele șase luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului și se propune alocarea a 2,2 miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală și a 100 milioane de lei pentru Programul Național de Construcții de interes public sau special, derulat de Compania Națională de Investiții.

La Ministerul Educației ar putea ajunge 933 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei de la Bugetul de Stat pentru asigurarea cheltuielilor de personal din învățământul preuniversitar și 754 de milioane de leo, cheltuieli efectuate din venituri proprii pentru investiții și realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene derulate de instituții de învățământ superior.

Șeful Guvernului a vorbit și despre propunerea care vizează Ministerul Transporturilor.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – 625 de milioane pe sold. Se propune asigurarea de sume suplimentare pentru subvenții pentru transportul de călători cu metroul- 83 de milioane de lei, pentru întreținerea infrastructurii rutiere – 170 de milioane de lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferentă perioadei de programare 2007 – 2013 – 50 de milioane de lei, pentru decontarea facilităților la capitalul social al operatorilor economici aflați sub autoritatea Ministerului – 229 de milioane de lei, pentru decontarea facilităților pentru beneficii pentru diferite categorii sociale – 100 de milioane de lei, precum și pentru plata ratelor aferente creditelor externe – 5,2 milioane de lei”, a adăugat premierul.

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene i-ar reveni suma de 760 de milioane de lei, destinată în special finalizării proiectelor finanțate din fonduri europene, iar la Ministerul Energiei ar trebui să ajungă 650 de milioane de lei. Printre altele, se propune asigurarea sumelor necesare pentru reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, utilizate pentru acordarea unei finanțări sub formă de grant societății Complex Energetic Oltenia.

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor i-ar putea fi acordată suma de 533 de lei, iar la Ministerul Finanțelor se vorbește despre 168,8 de milioane de lei pe sold.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar putea primi 150 de milioane de lei

 

„Aici este vorba de titluri de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților de 199 de milioane de lei și plata drepturilor în condițiile reluării activității personalului din sedii ANAFși instituții subordonate de 15 milioane de lei. Știți foarte bine că angajații din sedii ANAF au fost în telemuncă și revin în activitate în sediile ANAF”, a explicat premierul Cîțu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar putea primi 150 de milioane de lei. Sumele suplimentare sunt necesare pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei care a fost utilizată în agricultură în trimestrul al II-lea al anului 2021.

Și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va primi 134 de milioane de lei pentru plata contractelor de concesiune încheiate de medicii veterinari.

Conform propunerii, Ministerul Economiei și Antreprenoriatului primește 60 de milioane de lei pentru derularea programului Start-Up Nation.

În cazul Ministerului Muncii și Protecției Sociale suma se reduce.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe sold se reduce suma cu 2,7 miliarde de lei. Astfel, 3,3 miliarde de lei care înseamnă mai puțin de la Bugetul de Stat pentru echilibrarea bugetelor asigurărilor sociale și o creștere la asigurări de șomaj cu suma de 47,1 milioane lei”, a mai spus Florin Cîțu.

Pentru autoritățile locale, alocarea se majorează cu 1,66 miliarde de lei.

Popunerile premierului vor fi discutate luni în ședința coaliției de guvernare. Dacă aliații se vor înțelege, rectificarea ar putea fi aprobată în următoarea ședință de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel