Realitatea TV a PIERDUT licența. CUTREMUR pe piața media

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Postul Realitatea TV a pierdut licența. 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat în şedinţa de marţi cererea de prelungire a valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV, votul membrilor autorităţii audiovizuale stabilind că legea nu permite continuarea activităţii postului, potrivit Mediafax.

Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania înregistra restanţe fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societăţii era infirmat.

Societatea mai deţine şi licenţele Realitatea Fm Bucureşti satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galaţi-Brăila. Reprezentanţii companiei au cerut să fie judecată situaţia în ansamblu. "Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alţii", au explicat reprezentanţii Realitatea Media prezenţi în faţa Consiliului. "Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni şi pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului", au pledat cei reprezentanţii companiei care au susţinut că din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil.

Consiliul a avut pe ordinea de zi o informare privind cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. Realitatea Media SA în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV din București.

Cristina Pocora, membru al CNA, a arătat că este vorba despre "o televiziune de ştiri importantă" şi că, "practic, neacordându-i licenţa, o închidem". "Momentul mi se pare foarte delicat fiind în campanie electorală şi cred că este important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci (...) Eu am în vedere situaţia excepţională. Am audiat ce a spus şi ANAF-ul, ce a spus şi departamentul nostru juridic. Dar noi ca demnitari avem această libertate să conexăm legile şi să interpretăm legea şi în litera şi în spiritul ei", făcând apel la posibilitatea prelungirii licenţei până când compania îşi va tranşa în instanţă situaţia. "Să fie închis nu din cauza justiţiei sau din cauza mea, ci atunci când nu va îndeplini prevederile legale", a arătat membra CNA.

Reprezentanţii postului au susţinut că datoriile sunt suspendate pe perioada insolvenţei, răspunzând unei întrebări adresate de Răsvan Popescu, din partea CNA. Consiliul a constatat şi faptul că nu există o decizie a instanţei sau a autorităţii fiscale care să arate acest lucru. "Datoriile erau iniţia 23 de milioane, acum sunt 10", a pledat reprezentantul Realitatea TV.

"Suntem într-o situaţie ingrată şi regretabilă. Existenţa acestui post în peisajul audio-vizual este în interesul public", a notat Răsvan Popescu care a arătat că licenţa ar putea fi prelungită în condiţiile în care instanţa urmează să se pronunţe în luna ianuarie.

"Dacă acordăm această licenţă nimeni nu va fi prejudiciat, toată lumea va avea de câştigat", s-a afirmat în discuţie.

"Eu aş vrea să fac abstracţie de certificatul fiscal. Eu aş vrea să fac abstracţie de ce spune legea, dar nu pot. Prejudiciate vor fi toate televiziunile care îşi plătesc datoriile şi nu au probleme", a răspuns Radu Herjeu, membru CNA.

Alexandru Kocsis-Cristea a arătat că trebuie "să apărăm interesul publicului şi să acordăm licenţa pe o perioadă de nouă ani". "Trebuie să luăm act de neîndeplinirea condiţiilor legale", a explicat Orsolya-Eva Boros, care a admis faptul că este important să poată fi găsită o soluţie legală pentru că "această televiziune trebuie să rămână pe piaţă", dar că soluţia cu pricina nu s-a găsit încă.

Prelungirea licenţei Realitatea TV: 4 voturi "pentru", 6 "împotrivă"

 

Pentru prelungirea licenţei Realitatea TV au votat 4 dintre membrii, iar 6 au fost împotrivă. Consiliul emite decizii, instrucțiuni și recomandări, în prezența a cel puțin 8 membri și cu votul a cel puțin 6 membri.

"Dezbateri româneşti despre prelungirea licenţei Realităţii TV, pe sistemul «merge si asa, sunt baieti buni». Eu mi-aş fi dorit ca legea audiovizualului să nu încarce CNA cu responsabilitatea evaluării situaţiei financiare a unei televiziuni. Cu alte cuvinte, decizia Consiliului de acordare, modificare sau prelungire de licenţă nu ar trebui legată de starea de insolvenţă, de datoriile curente sau de cele menţionate într-un certificat de atestare fiscală, sau de un plan de reorganizare. Alte criterii ar trebui aplicate de membrii CNA, nu existenţa sau absenţa unui document justificativ, solicitat de legea audiovizualului. Daaaar... din păcate, legea mă obligă să verific existenţa "ştampiluţelor"! Şi nu sunt îndeplinite două condiţii: au datorii curente şi le-a fost infirmat planul de reorganizare. Dacă legea mi-ar fi permis, aş fi votat acordarea unei licenţe până în momentul în care instanţa ar fi decis definitiv dacă postul intră sau nu în faliment! Dar nu se poate nici asta! Se poate, însă, să ignor prevederile legii, pe ideea că eu sunt tare şi mare şi eu decid, şi, în fond, trăim în România!", a explicat Radu Herjeu.

Postul poate contesta decizia, dar a aceasta intră în vigoare miercuri seara, la 23.59.

În aceeaşi şedinţă, CNA analizează şi solicitarea depusă de Geopol International, o companie condusă de Cozmin Guşă modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus, reprezentanţii postului spunând că se încearcă transferarea programelor Realitatea TV de pe 31 octombrie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel