Reacții după moartea lui Mihai Șora. Maia Sandu: „Ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Reacții după moartea lui Mihai Șora. Maia Sandu: „Ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune”
Reacții după moartea lui Mihai Șora. Maia Sandu: „Ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune”

Filosoful Mihai Şora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a acestuia.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis sâmbătă seara un mesaj la moartea filosofului şi eseistului Mihai Şora.

„Trăim, astăzi, despărţirea de Mihai Şora, cel care ne făcea să credem în viitor prin tinereţea spiritului său. Mereu deschis spre nou, spre progres, primul ministru al Educaţiei de după Revoluţie a reprezentat un reper de demnitate morală şi intelectuală, demisionând în semn de protest faţă de Mineriada din 1990 şi ale sale crime împotriva celor consideraţi intelectuali. Bertolt Brecht spunea că 'Oamenii care luptă pot pierde. Oamenii care nu luptă au pierdut deja'. Mulţumesc, Mihai Şora, pentru că aţi ştiut să nu pierdeţi, nerenunţând la a lupta permanent pentru noi toţi, într-un mod atât de elegant şi de discret”, a scris ministrul Educaţiei, pe pagina sa de Facebook.

Şi comunitatea academică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi-a exprimat regretul pentru dispariţia filosofului Mihai Şora.

„Este o grea pierdere pentru societatea românească” - este mesajul postat pe pagina de socializare a SNSPA. 

Mihai Șora a murit

 

Maia Sandu: „Mihai Şora ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi”

 

Mihai Şora ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi, afirmă preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după anunţul morţii filosofului.

„Mihai Şora nu mai este printre noi. Mihai Şora ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi”, a scris Maia Sandu, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

Ea a postat şi un citat al filosofului şi eseistului: „Dragi copii, vă doresc să intraţi în noul an cu voioşie şi înţelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forţa binelui: binele discret, dar sigur, autentic şi statornic, fără trâmbiţe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agăţat pe piept, nici coroniţă ori prilej de trufie: binele comun. Fiţi buni” (Mihai Şora, 31 decembrie 2021).

 

Vlad Voiculescu: „Domnul Şora este unul dintre darurile primite de generaţia noastră”

 

Mihai Şora este o conştiinţă venită, parcă, dintr-o lume mai bună, consideră fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

„Domnul Şora este unul dintre darurile primite de generaţia noastră. O conştiinţă venită, parcă, dintr-o lume mai bună. L-am cunoscut personal pe Mihai Şora, ca mulţi alţii, doar în anii din urmă. În Piaţa Victoriei, atunci când a scris pe zăpadă cele trei cuvinte care pentru mulţi au definit ani întregi: "Iarna rezistenţei noastre". Atunci când societatea noastră a avut mai mare nevoie, Mihai Şora ne-a fost conştiinţă, model de civilitate, de rezilienţă şi de încredere în ceea ce are mai bun ţara şi poporul ăsta. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Mihai Şora va rămâne mereu în inimile noastre”, a scris Vlad Voiculescu, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

 

Vasile Bănescu: „A fost până azi un blând filosof al cetăţii!”

 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, afirmă că Mihai Şora a fost „un blând filosof al cetăţii”, care merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt.

„Cine înţelege importanţa 'dialogului interior' ca mărturie despre întâlnirea cu Cel ce ne este mai intim decât noi înşine, cine ctitoreşte de-a lungul unei îndelungate vieţi o cultură autentică a dialogului, văzând în întâlnirea cu celălalt prilejul celei mai înalte bucurii şi 'sarea pământului', un asemenea om rar, failibil, desigur, merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt. Să-i preţuim pe oamenii cu adevărat valoroşi fie şi măcar post mortem! Dumnezeu să-l odihnească în pacea şi iubirea Sa pe cel care a fost până azi un blând filosof al cetăţii! Domnul Mihai Şora”, a scris Vasile Bănescu, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel