Războiul dintre OMV Petrom şi statul român merge mai departe: Ministerul Finanţelor ar fi găsit o „portiță”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Războiul de un miliard dintre OMV Petrom şi statul român merge mai departe. Ministerul Finanţelor ar fi găsit o „portiță” legislativă prin care să oblige compania să plătească taxa de solidaritate. Cifra de afaceri ar putea include şi vânzarea de combustibil, potrivit unor surse, activitate care nu este prevăzută în regulamentul european. Extinderea ar putea fi făcută prin modificarea ordonanţei date de guvern la sfârşitul anului trecut.

Taxa de solidaritate va fi plătită de „toate companiile care au realizat profituri excepţionale”, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. „Discuţia cu siguranţă pentru spaţiul public se va închide după data de 25 iunie, când se plăteşte taxa”, a afirmat Câciu, la Parlament, potrivit Observator. Potrivit acestuia, unele produse au fost clarificate, altele au rămas în discuţie. Întrebat dacă vor fi introduse şi produsele rezultate din prelucrarea ţiţeiului, ministrul a răspuns: "Absolut toate".

„Am explicat că toate companiile care au realizat profituri excepţionale vor plăti aceasta taxă. Aşteptaţi 25 iunie să vedeţi pe ce mă bazez”, a transmis Adrian Câciu.

 

ANAF încă face verificări la OMV Petrom

 

Inspectori de la Antifraudă analizează şi verifică modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut, a declarat în urmă cu două săptămâni preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, menţionând că termenul final de depunere a declaraţiei pentru impozitul de solidaritate este 25 iunie, iar atunci se va vedea cine va depune şi cine nu.

„Încă avem la OMV Petrom inspectori de la Antifraudă, nişte inspectori foarte buni, specializaţi în produse energetice, care analizează, verifică şi controlează cu foarte multă atenţie modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut. Furnizăm în acelaşi timp toate informaţiile pe care ni le cere Ministerul de Finanţe pentru a continua discuţiile cu Comisia, pentru a stabili foarte clar modul de aplicare şi de implementare a regulamentului, atât în litera, dar şi în spiritul lui. Termenul final de depunere a declaraţiei pentru acest impozit de solidaritate este 25 iunie. Atunci se va trage de fapt linia şi vom vedea cine va depune, cine nu. Este o acţiune mult, mult mai complexă şi mai dificilă de cât ne-am imaginat la început, dar eu cred că la final rezultatul va fi cel pe care îl aşteaptă mulţi dintre dumneavoastră”, a menţionat Lucian Heiuş. 

 

OMV Petrom susţine că nu datorează taxa de solidaritate cerută de Guvern

 

Grupul austriac OMV a anunţat în 12 ianuarie, referitor la plata taxei de solidaritate în România, că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Ulterior, în data de 18 ianuarie, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că a solicitat Comisiei Europene clarificări în privinţa Regulamentului european transpus în legislaţia naţională prin ordonanţa de urgenţă pe energie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, adăugând că "toată lumea va plăti solidar costul crescut al vieţii".

Într-o conferinţă de presă, Alina Popa, directorul financiar al companiei, a reafirmat că toate calculele făcute au dus la concluzia că cifra de afaceri a OMV Petrom în sectoarele prevăzute de Ordonanţa 186/2022 pentru plata contribuţiei de solidaritate este sub 75% şi astfel nu datorează această taxă, subliniind că, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, bineînţeles că o va plăti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel