Războiul din Ucraina: Prima navă de cereale din Ucraina a primit autorizația de a naviga spre Liban

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Șapte nave care transportă alimente ucrainene părăsesc joi porturile din Marea Neagră - minister
Șapte nave care transportă alimente ucrainene părăsesc joi porturile din Marea Neagră - minister

Prima navă de cereale care a plecat din Ucraina de la invadarea Rusiei a fost autorizată să părăsească apele turcești pentru a ajunge în Liban.

O echipă de oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU a inspectat încărcătura de 26.000 de tone de porumb a navei Razoni și echipajul acesteia. Rusia blochează porturile Ucrainei de când a invadat-o în februarie, intensificând penuria de alimente la nivel mondial.

 

ONU a declarat că nava este liberă să plece miercuri spre Liban

 

În cadrul unui acord negociat luna trecută de Turcia și ONU, care a înființat un Centru Comun de Coordonare (JCC) pentru a supraveghea exporturile, ambele părți au convenit că transporturile ar putea fi reluate.

Nava Razoni, care a plecat luni din portul ucrainean Odesa, are ca destinație portul libanez Tripoli.

"Echipa a efectuat o inspecție de trei ore și a confirmat că echipajul și încărcătura sunt cele autorizate și în concordanță cu informațiile pe care CCM le-a primit înainte ca nava să plece din Odesa", a declarat miercuri ONU.

"Echipa comună de inspecție a avut ocazia de a discuta cu echipajul și de a obține informații valoroase despre călătoria navei de-a lungul coridorului umanitar maritim din Marea Neagră, care a fost convenit de către JCC.

JCC va folosi această călătorie în activitatea sa continuă de perfecționare a procedurilor și proceselor pentru a permite continuarea trecerii în siguranță a navelor comerciale prin Marea Neagră în cadrul Inițiativei.", conform BBC.

 

Ucraina a declarat că navele sale militare vor ghida navele de marfă prin apele care au fost minate

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că dorește ca exporturile de cereale să redevină regulate. Pe lângă atenuarea penuriei de alimente din alte părți, el a declarat că speră că exporturile îi vor încuraja pe fermierii ucraineni să semene pentru sezonul următor.

Autoritățile ucrainene spun că există alte 17 nave de cereale care așteaptă să părăsească porturile din Marea Neagră ale țării după ce nava Razoni își va încheia călătoria în siguranță.

Acordul dintre Rusia și Ucraina, negociat la sfârșitul lunii iulie, după două luni de negocieri, a fost pus sub semnul întrebării când Rusia a lansat două rachete în portul Odesa, la mai puțin de 24 de ore după ce a fost anunțat acordul.

Încrederea este scăzută de ambele părți, dar, dacă va fi respectat, acordul va dura 120 de zile și va putea fi reînnoit dacă ambele părți sunt de acord.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel