Ratele românilor cresc din nou, începând cu 01 octombrie. O altă majorare e așteptată din ianuarie 2023

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Ratele românilor cresc din nou de la 01 octombrie, în contextul în care indicele IRCC va depăși 4%. 

Cresc din nou ratele pentru cei care s-au împrumutat în ultimii ani, cu dobândă variabilă. Noul indice IRCC, adică dobânda pentru creditele noi, va trece de la 1 octombrie de 4%. Asta înseamnă rate și cu câteva sute de lei mai mari, pentru cei care au făcut credit pentru o locuință, de pildă. Iar o nouă majorare este anunțată în ianuarie. Pe de altă parte, indicele ROBOR, folosit pentru credite mai vechi, stagnează.

Indicele IRCC, în funcție de care sunt calculate ratele la creditele mai noi, din 2019 încoace, a crescut de la 2,65%, cât a fost în ultimele trei luni, la peste 4%, de la 1 octombrie. Iar de la 1 ianuarie se estimează că va trece de 5,7%.

Pentru un credit de 250.000 de lei, aproximativ 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata lunară crește de la aproape 1.300 de lei, cât a fost până acum, la peste 1.500 de lei, în următoarele 3 luni. De la 1 octombrie IRCC va fi 4%. Și putem deja estima că valoarea indicelui începând din ianuarie va ajunge la aproximativ 5,7% la începutul anului viitor. Asta înseamnă ca rata ajunge la 1.780 de lei. Și dacă va mai crește si ar ajunge la 8% atunci ar fi aproape 2.200 de lei, potrivit unui calcul efectuat de Știrile ProTV.

Pe de altă parte, ROBOR nu a mai crescut în ultimele luni și a rămas în jurul valorii de 8%. Este indicele folosit pentru creditele mai vechi.

Trecerea la noul indice IRCC, care este mai mic, se poate face gratuit, cu o cerere la bancă. Specialiștii spun că deși are o întâziere de șase luni, nu va crește la fel de mult, fiind calculat diferit.

"Foarte multă lume întreabă dacă am apucat să trec de la ROBOR la IRCC nu mai pot să trec înapoi la ROBOR. Dar de ce aş vrea acest lucru? Fiind o medie, IRCC-ul este mai mic chiar şi în perioadele de maxim versus ROBOR. Este în continuare o soluţie bună să treci de la ROBOR la IRCC. Ambii indici vor creşte dacă va creşte dobânda de politica monetară. Este o perioadă de dobânzi în creştere, care se vor menţine un an poate chiar doi ani", spune analistul economic Irina Chițu, potrivit sursei citate.  

În această perioadă cu creșteri de dobânzi, creditele cu rată fixă au fost mai căutate ca în trecut. Dacă în ianuarie două treimi dintre creditele acordate au fost cu dobândă variabilă, în vară aproape jumătate dintre cei care s-au împrumutat au optat pentru un credit cu dobândă fixă. O parte dintre ei și-au refinanțat creditele cu dobândă variabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel