Rareș Bogdan, apel către românii din Diaspora: "Vreau să știu unde serviciile consulare sunt nesimțite!" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rareș Bogdan face un apel către românii din străinătate în contextul numărului mare de concetățeni care locuiesc în principal, în jurul marilor aglomerări urbane. 

Rareș Bogdan precizează că știe de lipsa unor consulate necesare în țările în care românii s-au stabilit după plecarea din țara-mamă: ar fi necesare consulate suplimentare în Marea Britanie, Germania și Spania. Europarlamentarul spune că este datoria statului român să ofere servicii consulare bune, mai ales că probabil cei mai mulți dintre românii plecați din țară se vor întoarce la momentul pensionării. 

Iată mesajul transmis de politician: 

"Românii din Marea Britanie au depășit conform datelor oferite de oficialitățile de la Londra cifra de 1,4 milioane de cetățeni români, doar în zona metropolitană londoneză aceștia se apropie de 450.000 (!!!), după Marea Britanie urmează Italia, Germania, Spania, SUA și Franța, urmată de Austria. Nu știu câți dintre acești români se vor mai întoarce în următorii ani ACASĂ, mulți vor veni foarte probabil în momentul pensionarii. Marea provocarea a Statului Român este cum reușește să le ofere servicii consulare profesioniste, măcar decente, (!!!) și de asemenea suficiente. În Marea Britanie lipsesc minim două Consulate, în Germania minim unul în plus, în Spania minim două în plus. Aș vrea să va rog să ne ajutăm împreună și să îmi scrietj direct sau în privat unde serviciile consulare sunt bune, unde sunt foarte bune, unde sunt decente și mai ales unde acestea sunt proaste, insuficiente, întârziate, arogante, nesimțite sau total lipsite de profesionalism. De asemenea aș dori să știu ce probleme reclamați în relația cu autoritățile române sau reprezentantele din străinătate. Va mulțumesc!" este mesajul transmis de Rareș Bogdan.

Câți români sunt plecați în străinătate?

 

Conform celor mai recente date, în afara României s-ar afla aproximativ șase milioane de români. 

"Vorbim despre o a doua Românie care include comunităţile istorice din Ungaria, Ucraina, Serbia, Macedonia, Grecia dar și diaspora cu un fenomen pe care nu îl cunoşteam până în 1990. Din relatările celor mai în vârstă care au părăsit România din cvasimotive, în special motive politice, comunităţile româneşti din diaspora erau unele puţin numeroase dar consistente şi coagulate. Era foarte mare accent pus pe calitate, pe elite, pe o viaţă intelectuală consistentă. Iar după '90 suntem martorii unui fenomen îngrijorător al migraţiei economice, în sensul că România a ajuns, după unele cifre şi estimări conform Ministerului de Externe, peste 5,7 milioane de români plecaţi din ţară. Având în vedere că sunt şi români proveniţi din spaţiul ex-sovietic care au primit cetăţenie română, dar şi cetăţeni români care domiciliază în state din Occident fără documente legale, ajungem la o cifră mult mai însemnată," spunea Radu Cosma, oficial din Departamentul Românilor de Pretutindeni pentru StiriDiaspora.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel