Raed Arafat, anunțurile momentului: RESTRICȚII pentru 30 de ZILE

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut declarații, vineri, la Palatul Victoria, în contextul adoptării unor noi restricții.

 

Ședul Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțată că „Măsurile naționale vor avea o durată de implementare de 30 de zile. La final, urmează să se facă o nouă evaluare“.

Interdicția de a circula în intervalul 23.00 - 05.00, cu excepția deplasărilor la serviciu și pentru asistență medicală, interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri, suspendarea piețelor închise, trecerea învățământului în online, sunt câteva dintre deciziile luate joi noapte de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Noile restricții urmează să fie aprobate de guvern.

Principalele declarații: 

„Au fost adoptate HG și OUG, iar noile măsuri ar urma să intre în vigoare luni. Portul măștii va fi generalizat - oriunde suntem în spațiul deschis. Este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă va fi respectată.

A doua măsură națională - închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepții - cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării.

Limitarea deplasărilor între orele 23.00-5.00, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, mai mult, se deplasează, ies afară, fac petreceri.

Sunt excepții în baza unor documente justificative: deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici.

Dacă un avion aterizează la 1 noaptea, de exemplu, evident este exceptată deplasarea nocturnă

Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați. S-a emis OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil.

Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online

Interzicerea petrecerilor private tot pentru reducerea contactelor și limitarea mobilității. A fost introdusă o clarificare privind ce înțelegem prin terasă. Poate ați observat că terase au fost închise cu pereți pentru a menține căldura. Atunci aceste adevin spații închise. Am preluat definiția din legea privind produselor de tutun. Orice spațiu cu acoperiș și două laturi este tratat ca spațiu închis

Avem nevoie să facem echipă toți, împreună.Trebuia să luăm aceste decizii pentru a nu ajunge într-o situație în care e prea târziu.

Vă invit să nu ascultați știrile care spun că măsurile nu sunt OK sau că portul măștii nu este util. “

- Actualizare... 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel