Republica Moldova evită să-l înfurie pe Putin: ”Nu putem trimite echipamente militare în alte țări”

Elena Didila |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto Facebook Igor Grosu/ Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Sursa Foto Facebook Igor Grosu/ Președintele Parlamentului Republicii Moldova

În timpul unei vizite la Kiev făcută săptămâna aceasta, președintele parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, i-a spus președintelui Parlamentului Ucrainei că Moldova nu va acorda Ucrainei asistență militară. 

Vestea vine în timp ce unii experți spun că președintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, ar putea viza în continuare Moldova, potrivit Newsweek.

„Președintele Parlamentului a spus că, având în vedere statutul neutru al Republicii Moldova, nu putem trimite echipamente militare în alte țări”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Acțiune și Solidaritate al lui Grosu, agenției de presă de stat ruse TASS.

O mare parte din îngrijorarea unui atac în Moldova provine din comentariile făcute de generalul-maior rus Rustam Minnekayev în timpul unei întâlniri din 22 aprilie. 

Minnekayev a declarat că Rusia intenționează să „preia controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei” și să deschidă „un coridor terestru către Crimeea” și „să ofere armatei ruse acces în Transnistria”.

Minnekayev a mai spus că populația de limbă rusă din Transnistria, o provincie separatistă a Republicii Moldova, este asuprită.

După comentariile lui Minnekayev Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a chemat pe ambasadorul Rusiei în Moldova pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” față de observațiile despre Transnistria.

De altfel și seria de explozii neidentificate în Transnistria, care au început pe 25 aprilie, a aprins și mai mult temerile legate de o iminente invazie rusă.

 

Ucraina a cerut Moldovei să doneze șase avioane MiG-29. Aceasta a refuzat

 

Ruslan Stefanchuk, președintele Parlamentului Ucrainei, Rada Supremă, l-a întrebat pe Grosu în timpul întâlnirii lor dacă țara sa ar putea furniza Ucrainei șase avioane MiG-29 pe care Moldova a încercat să le vândă, dar Grosu a exclus această posibilitate, a informat TASS.

 Cu toate acestea, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a scris într-un mesaj de miercuri pe Facebook că Moldova va continua să ofere ajutor umanitar Ucrainei.

Grosu a scris că de când Putin și-a început atacul asupra Ucrainei pe 24 februarie, aproape o jumătate de milion de refugiați din Ucraina au trecut în Republica Moldova. El a spus că aproximativ 100.000 de refugiați sunt în țară, copii reprezentând aproximativ jumătate din această estimare.

 

Moldova a oferit aproximativ 1,2 milioane de euro în ajutor umanitar

 

El a mai spus că Republica Moldova a oferit aproximativ 1,2 milioane de euro în ajutor umanitar regiunilor din Ucraina și se pregătește să trimită provizii medicale.

„Vizita de astăzi vine să reconfirme solidaritatea Moldovei și a întregului popor moldovenesc cu bunii noștri vecini ucraineni”, a spus Grosu în postarea pe Facebook.

 „Am reiterat că țara noastră, de la începutul războiului, a condamnat ferm agresiunea militară a Federației Ruse și că sprijinim integritatea teritorială a Ucrainei”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel