Putin: "Trimiteți cerealale prin România". Cerere pentru Zelenski de a demina porturile Ucrainei de la Marea Neagră 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia nu va împiedica exporturile de cereale din Ucraina şi este dispusă să garanteze securitatea navelor care le transportă, dar Ucraina trebuie să-şi demineze porturile de la Marea Neagră, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiilor DPA şi EFE.

''Nu noi am minat porturile'', a spus el la Forumul economic de la Sankt Petersburg, reafirmând o condiţie a Moscovei deja respinsă de Kiev, care se teme că dacă-şi deminează zona de coastă Ucraina devine şi mai vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare, deşi Rusia a promis că nu va profita de o eliminare a minelor pentru a porni un astfel de atac în agresiunea sa militară intrată vineri în cea de-a 114-a zi.

Preşedintele rus a amintit că, potrivit Departamentului american al Agriculturii, în Ucraina sunt stocate circa 6 milioane de tone de grâu şi 7 milioane de tone de porumb. Răspunzând acuzaţiilor occidentale că Rusia provoacă crize alimentare în alte ţări prin blocada impusă porturilor ucrainene, el a spus ''dacă avem în vedere că la nivel mondial se produc 800 de milioane de tone de grâu, 5 milioane nu vor schimba nimic''.

Putin a sugerat de asemenea că cerealele ucrainene pot fi exportate şi prin Belarus, Polonia sau România.

El a acuzat Occidentul, în special SUA, că cu ''banii imprimaţi în mari cantităţi (...) absoarbe precum un aspirator'' mărfuri alimentare de pe pieţele externe ''fără a se gândi la interesele altor state, inclusiv cele mai sărace'', iar acestora din urmă ''le mai rămân doar resturi, şi la preţuri astronomice''.

Putin spune că sancțiunile împotriva Rusiei vor afecta grav alte țări



În ce priveşte Rusia, sancţiunile occidentale care o împiedică să-şi exporte îngrăşămintele pun într-adevăr în pericol producţiile agricole ale altor ţări, a mai argumentat preşedintele rus.

El a descris aceste sancţiuni drept ''stupide'' şi ''necugetate'', susţinând că în timp ce ''războiul economic fulger'' al Occidentului împotriva Rusiei a eşuat, acesta are un efect de bumerang asupra Europei, care conform estimării lui Putin pierde circa 400 de miliarde de dolari în urma sancţiunilor, relatează Agerpres. 

Putin susține în continuare războiul din Ucraina și spune că își va îndeplini obiectivele

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că decizia sa de a ordona ''operaţiunea militară specială'' împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere ''riscurile şi ameninţările'' la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

''Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse negreşit'', a insistat liderul de la Kremlin într-un discurs la Forumul economic de la Sankt Petersburg.

Putin a susţinut că Moscova s-a văzut ''forţată'' să lanseze această campanie militară întrucât a observat ''riscuri şi ameninţări'' la adresa ei şi are dreptul să-şi ''apere securitatea''.

''Decizia a fost menită să-i protejeze pe cetăţenii noştri, pe locuitorii republicilor din Donbas, care timp de opt ani au fost supuşi unui genocid din partea regimului de la Kiev şi a neonaziştilor susţinuţi de Occident'', a justificat el agresiunea militară împotriva Ucrainei lansată pe 24 februarie.

De asemenea, a motivat în continuare Putin, Occidentul ''nu doar că a încercat să creeze o anti-Rusie'' pe teritoriul Ucrainei, dar a inundat această ţară cu arme şi specialişti militari şi ''absolut nimeni nu s-a gândit la oamenii care trăiesc în aceste teritorii''.

Deşi ajunsă la începutul invaziei la porţile Kievului, armata rusă a suferit pierderi grele şi s-a retras din partea de nord a Ucrainei, hotărând să se concentreze pe ocuparea părţii de sud şi a estului prorus al acestei ţări, unde înaintează, dar într-un ritm lent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel