Putin îi cere lui Erdogan drone Bayraktar pentru a le folosi contra Ucrainei 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Dronele Bayraktar au provocat mari pierderi armatei ruse, astfel că Putin ar urma să aibă discuții cu președintele Erdogan în privința achiziției de drone Bayraktar. 

Preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pe 5 august la Soci, cei doi urmând să poarte discuţii inclusiv despre cooperarea militară, a anunţat Kremlinul, relatează DPA.

Rusia ar fi interesată de drona de luptă turcească Bayraktar TB2 care ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei, scrie agenţia de ştiri germană.

Aparatul de zbor a fost deja utilizat cu succes împotriva trupelor ruse de către partea ucraineană.

Subiectul cooperării tehnico-militare între Rusia şi Turcia va fi discutat la întâlnire, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai spus că faptul că Moscova şi Ankara discută despre chestiuni militare sensibile arată cât de puternică este încrederea între cele două ţări.

El a refuzat însă să spună dacă pe agenda întâlnirii se află eventuale eforturi comune în producţia de drone manufacturate de compania turcă de apărare Baykar.

Rusia a respins speculaţiile că vrea să cumpere drone de la Iran după ce Putin şi Erdogan s-au întâlnit la Teheran săptămâna trecută.

Rusia a vândut anterior sistemul său de apărare antirachetă S-400 Turciei, care este membră NATO, spre nemulţumirea SUA.

Erdogan a vorbit deja despre presupusul interes al lui Putin pentru aceste drone.

CNN Turk a relatat însă că Putin a propus o colaborare cu Turcia la fabricarea dronelor Baykar şi ca o fabrică să fie deschisă în Emiratele Arabe Unite.

Dronele de luptă turceşti Bayraktar TB2 sunt considerate un mare succes de export, notează DPA.

Durată mare de zbor pentru drone



Dronele au fost deja utilizate în mai multe războaie, de exemplu de către Azerbaidjan în conflictul său cu Armenia pentru regiunea Nagorno-Karabah. Sunt considerate precise şi eficiente şi pot fi menţinute în aer până la 27 de ore.

Ucraina utilizează şi ea drone Bayraktar. La începutul invaziei ordonate de Putin, video-uri cu tancuri care ar fi fost distruse de aceste drone au circulat pe internet.

Dacă Rusia va dezvolta aceste drone împreună cu Turcia, Moscova va obţine acces la tehnologia unui stat membru NATO, notează DPA.

Turcia s-a remarcat ca mediator în conflictul din Ucraina şi recent a participat la intermedierea unui acord de reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel