PSD nu vrea să intre la guvernare. Ciolacu: Alianţa USR-AUR trebuie să propună o soluţie pentru rezolvarea crizei politice

Eduard Pascu |
Data publicării:

Alianţa USR-AUR trebuie să propună o soluţie pentru rezolvarea crizei politice, afirmă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care argumentează că înlocuirea lui Florin Cîţu cu Ludovic Orban sau cu Dan Barna nu rezolvă problemele românilor.

"Cîţu trebuie să plece! Dar, odată cu el, trebuie să plece şi Barna, şi Ghinea, şi Năsui! Şi ei au guvernat România în ultimul an de zile! Deşi acum nu mai recunosc asta, în moţiunea depusă uitând să-şi menţioneze propria activitate dezastruoasă! Alianţa USR-AUR trebuie să propună o soluţie pentru rezolvarea crizei politice. Înlocuirea lui Cîţu cu Orban sau cu Barna nu ar rezolva decât împărţirea ciolanului pentru actuala Coaliţie, dar nu ar rezolva problemele românilor: sărăcia şi creşterea preţurilor la alimente, medicamente şi utilităţi", a scris Ciolacu pe Facebook.

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a transmis că vineri seară a fost depusă moţiunea de cenzură, după ce în cadrul negocierilor din coaliţia de guvernare fiecare formaţiune şi-a menţinut punctul de vedere, fără a se ajunge la un acord pentru a continua colaborarea.

Şi deputatul George Simion, copreşedinte AUR, a anunţat vineri seară depunerea la Parlament a moţiunii de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", pentru care formaţiunea a reuşit să strângă 122 de semnături, inclusiv ale "altor forţe politice".

"Aveţi în faţa dumneavoastră o moţiune depusă la iniţiativa AUR cu semnăturile şi a altor forţe politice, cu care nu ne-am aliat, nu suntem aliaţi şi nu ne vom alia. Singurul obiectiv comun pe care îl avem noi, de la AUR, cu cei de la USR, cu cei de la PSD, în acest moment, este demiterea Guvernului Cîţu. Premierul Cîţu şi toţi miniştrii care şi-au bătut joc de români, din nou, luni de zile", a precizat Simion, la Palatul Parlamentului.

 

Vrem să continuăm în această Coaliție

 

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a spus că USR PLUS nu are nicio intenţie să intre într-o altă formulă guvernamentală decât cea actuală.

"Am încercat în şedinţa de coaliţie să convingem colegii noştri de coaliţie că un guvern, ca să funcţioneze, are nevoie de un prim-ministru care cultivă încrederea. Colegii noştri au insistat să-l susţină pe Florin Cîţu, în consecinţă folosim procedura aceasta parlamentară pentru a ajunge în situaţia în care să putem să lucrăm cu un alt prim-ministru. Intenţia noastră este să continuăm într-o formulă cu PNL şi cu UDMR, nu avem nicio intenţie să intrăm într-o altă formulă guvernamentală decât cea în care am lucrat", a spus Cioloş la Parlament, citat de Agerpres.

El a afirmat că în şedinţa coaliţiei nu a existat nicio ofertă. De asemenea, Cioloş a punctat că ar fi ridicol ca Florin Cîţu să fie noua propunere de premier, dacă moţiunea de cenzură va trece.

"Dacă este o moţiune împotriva premierului Cîţu, care are o majoritate în Parlament, sigur că în politica românească orice este posibil, dar mi s-ar părea ridicol să vii cu aceeaşi propunere", a afirmat copreşedintele USR PLUS.

 

”Am vrut să-i conving pe colegii de la PNL că nu intrăm în jocuri politice interne”



"Ei sunt în campanie internă şi noi suntem în campanie internă, dar aţi văzut că la ei contează foarte mult inclusiv lucrurile acestea care se întâmplă la Guvern şi de asta prefer să nu comentez aceste lucruri. Pe mine ce m-a interesat a fost să-i conving pe colegii din PNL - şi de-o parte, şi de alta - că vrem să continuăm în această coaliţie, dar că nu mai putem să lucrăm cu premierul Cîţu, pentru că nu mai inspiră încredere, nu mai avem încredere în el, deja de două-trei ori am stabilit nişte lucruri pe care nu le-a respectat. O coaliţie, dincolo de un protocol, dincolo de texte şi de reguli, lucrează cu oameni şi dacă oamenii, şi mai ales e vorba de premier, care nu este premierul PNL, este premierul nostru, al coaliţiei, dacă premierul nu ne inspiră încredere, nu putem să lucrăm cu el. Şi am vrut să-i conving pe colegii de la PNL că nu intrăm în jocuri politice interne, e problema lor, dar pentru noi este important ca să continuăm să avem un alt premier. Din păcate, acolo contează mai mult procedura internă de alegeri şi probabil au luat decizia de a-l susţine cu orice preţ pe premierul Cîţu, ţinând cont de ceea ce se întâmplă intern, în partid", a spus Cioloş.

"Oricine poate să voteze. Nu am negociat şi nu o să negociem, noi vrem să continuăm politic guvernamental în această formulă în care suntem. Ca să ne atingem obiectivul am depus această moţiune de cenzură într-o procedură parlamentară, nu facem negocieri pe sub masă", a adăugat Cioloş.

El a mai afirmat că USR PLUS îşi asumă toate consecinţele depunerii moţiunii de cenzură.

"Ne asumăm toate consecinţele, am încercat până în ultima clipă să rămânem ca să facem reforme, dar noi am spus-o de mai multe ori: rămânem la guvernare ca să facem reforme, nu am reuşit până acum. Aţi văzut că priorităţile sunt altele pentru premierul Cîţu. Ne asumăm consecinţele actului pe care îl susţinem", a spus Dacian Cioloş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel