Protestatarii din Sri Lanka au dat foc casei primului-ministru 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Grupuri mari de manifestanţi au luat cu asalt - sâmbătă seara,la Colombo - reşedinţa premierului srilankez şi au incendiat-o, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie şi de anturajul premierului pentru AFP.

"Manifestanţii au intrat în reşedinţa privată a premierului Ranil Wickremesinghe şi i-au dat foc", au indicat serviciile şefului guvernului.

Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, fugise mai devreme din reşedinţa sa oficială, invadată de sute de manifestanţi, excedaţi de prăbuşirea economică a ţării, care îi cereau demisia.

Premierul convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională.

Între timp, canalele de televiziune locale au difuzat imagini cu sute de persoane care escaladau gardurile palatului prezidenţial.

Unii manifestanţii au difuzat în direct pe reţelele de social media înregistrări video care arătau o mulţime de oameni năvălind în interior, unii dintre ei plonjând şi veselindu-se în piscina prezidenţială sau întinzându-se cu un aer amuzat pe paturile din dormitoarele reşedinţei.

Responsabili guvernamentali au declarat pentru AFP că nu cunosc intenţiile preşedintelui Rajapksa după fuga sa. "Aşteptăm instrucţiuni", a declarat un înalt funcţionar. "Nu ştim nici unde se află el, ci doar că este în siguranţă, cu marina srilankeză!", relatează Agerpres. 

 

Sri Lanka, o țară în faliment. Școlile au fost închise, benzina nu mai ajunge deloc populației

 

Sri Lanka este „în faliment", a declarat marți premierul Ranil Wickremesinghe. Țara suferă cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, în timp ce milioane de oameni se luptă pentru a cumpăra alimente, medicamente și combustibil, potrivit CNN.

Wickremesinghe a declarat în fața parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) sunt „dificile", deoarece națiunea sud-asiatică de 22 de milioane de locuitori a intrat la negocieri ca o țară falimentară, mai degrabă decât ca o țară în curs de dezvoltare.

„Acum participăm la negocieri ca o țară falimentară. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât în cazul negocierilor anterioare. Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriei noastre. Doar atunci când vor fi mulțumiți de acest plan vom putea ajunge la un acord. Acesta nu este un proces simplu", a spus Wickremesinghe în parlament.

Sri Lanka se află în mijlocul celei mai grave crize financiare din ultimele șapte decenii, după ce rezervele sale valutare s-au prăbușit la un nivel record și nu au mai putut fi plătite importurile esențiale, inclusiv alimente, medicamente și combustibil.

Cursurile din școli au fost suspendate, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în capitala comercială, Colombo, sute de persoane continuă să stea la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil. Uneori mulțimea se confruntă cu poliția și armata.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel