Incredibila profeție a lui Silvio Berlusconi din 2015: „Acele locuri goale din Piața Roșie sunt emblema înfrângerii noastre. Forțăm Rusia să devină o putere asiatică”

Elena Didila |
Data actualizării: | Data publicării:
Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei (Sursa foto: Agerpres)
Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei (Sursa foto: Agerpres)

Liderul Forza Italia în urmă cu 7 ani a prezis problemele cu care ne confruntăm astăzi, ciocnindu-se cu Moscova.

Pe măsură ce războiul declanșează în Ucraina, Putin la Moscova sărbătorește victoria Rusiei asupra naziștilor lui Hitler. Și o face fără niciun exponent occidental prezent în Piața Roșie, potrivit Mediaset.

Un episod care datează de acum câțiva ani, în 2015. Nici atunci, nicio țară occidentală nu și-a trimis exponenții, dar atunci nu au existat arme să „vorbească”.

Berlusconi i-a îndemnat pe liderii mondiali să nu „izoleze Putin”

 

Și cu acea ocazie Silvio Berlusconi a scris redactorului Giornale o scrisoare care, văzută astăzi, pare să profetizeze istoria actuală. Berlusconi i-a îndemnat pe liderii mondiali să nu „izoleze Putin” pentru că ar fi fost „o greșeală de perspectivă”.

Și astăzi avem o Rusia în plin conflict diplomatic cu Occidentul și o China tot mai aproape de Moscova.

 

Declarația lui Silvio Berlusconi în 2015:

 

„Absența liderilor occidentali la sărbătorile de la Moscova pentru aniversarea a 70 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial este demonstrația unei miopii a Occidentului care îi lasă amărâți pe cei care, ca și mine, ca prim-ministru, au lucrat neobosit pentru restaurarea Rusiei , după decenii de Război Rece, să devină parte a Occidentului. 


Alegerea de a nu fi prezent la Moscova este în primul rând o lipsă de respect pentru contribuția decisivă a Rusiei la victoria asupra lui Hitler în 1945.  Desigur, regimul lui Stalin a fost unul criminal, dar sângele vărsat de soldații ruși (estimat la 20 de milioane de morți) pentru o cauză care era și a noastră merită mult mai multă atenție.

 

”O forțați să aleagă Asia și nu Europa?”

 

Ceea ce comitem este o greșeală de perspectivă. Acea tribună din Piața Roșie, pe care președintele chinez, președintele indian, ceilalți lideri ai Asiei vor sta alături de Putin, nu va certifica izolarea Rusiei, va certifica eșecul Occidentului.

Chiar credem, după decenii de Război Rece, că este o perspectivă strategică clară de a forța Rusia să se izoleze? O forțați să aleagă Asia și nu Europa? Credem că acest lucru va face lumea un loc mai sigur, mai liber și mai prosper?

 

În scenariul geo-politic actual, Occidentul se confruntă cu două provocări, cea economică a puterilor emergente ale Asiei și cea politică și militară a fundamentalismului islamic. Pentru a face față acestor provocări, este esențial să avem Rusia de partea noastră. Pe de altă parte, acest lucru ar fi în concordanță cu istoria și cultura Rusiei, care este prin vocație o mare țară europeană.

 

Atunci de ce să-l izolăm pe Putin? De ce să-l forțeze să ridice tonul provocării cu Occidentul? De ce să-l invităm să considere Federația Rusă o putere asiatică?


De exemplu, criza din Ucraina. Dar acestea sunt probleme pe care este ridicol să te gândești să le rezolvi fără sau împotriva Moscovei. Tot pentru că în Ucraina există două motive la fel de legitime, cele ale guvernului de la Kiev și cele ale populației de limbă, cultură și sentimente ruse. Este vorba de a găsi un compromis durabil între aceste motive, cu Moscova și nu împotriva Moscovei.

 

Desigur, suntem conștienți de motivele pentru care țările baltice au suferit de pe urma expansionismului sovietic. Este evident că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru siguranța lor. 

Dar este această securitate mai bine garantată cu o Federație Rusă care este parte integrantă a Europei și Occidentului, sau cu o Federație Rusă Asiatică, izolată și conflictuală?


Și asta fără a lua în calcul prețul economic foarte mare pe care îl plătesc companiile italiene și europene pentru adoptarea recentă a unei politici de sancționare care nu a adus niciun rezultat concret.


Din toate aceste motive, dragă director, consider acele locuri goale din Piața Roșie nu un test de forță, ci emblema înfrângerii noastre”, a scris Silvio Berlusconi în 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel