Procurorul-șef al CPI: Ucraina "este un moment care ar trebui să trezească pe toată lumea"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat pentru CNN că o garanție că după război se va face dreptate ar putea fi o provocare, având în vedere că Rusia și-a retras semnătura de pe statutul CPI.

"Nu putem fi naivi. Trebuie să fim realiști", a declarat Khan. "Dar, mai întâi de toate, trebuie să strângem dovezile, să le păstrăm, să le analizăm și să luăm decizii pe baza a ceea ce arată. Iar aceste determinări pot fi verificate de judecători".

Khan a declarat că a vizitat săptămâna aceasta orașele ucrainene Bucea și Borodianka, unde au fost descoperite la începutul lunii aprilie gropi comune cu civili uciși, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei.

"Ucraina este o scenă a crimei", a declarat Khan, potrivit unui tweet al CPI. "Suntem aici pentru că avem motive rezonabile să credem că se comit crime care intră în jurisdicția CPI. Trebuie să înlăturăm ceața războiului pentru a ajunge la adevăr".

 

Misiunea de investigare a crimelor de război nu afectează doar Ucraina, ci întreaga lume

 

Khan a declarat că, în opinia sa, misiunea de investigare a crimelor de război nu afectează doar Ucraina, ci întreaga lume, și că "trebuie construit un front comun".

"Vedem crime în diferite părți ale lumii și spunem că este pentru ultima dată. Și vedem din nou, iar și iar. Ar trebui să facă să ne fie rușine. Așadar, trebuie să decidem când vom reacționa pe baza umanității noastre comune și cred că acesta este un moment care ar trebui să trezească pe toată lumea", a declarat Khan.

"Multe alte cazuri ar fi trebuit să o facă, dar, cu siguranță, acesta este momentul în care ar trebui să ne consolidăm, să ne trezim și să luptăm pentru ceva foarte important, care este respectarea legii", a adăugat el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel