Probleme pentru Republica Moldova. Nu are unde să exporte fructele, după "divorțul" de Rusia 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Republica Moldova caută să își sporească exportul de fructe în ţări din UE, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, încercând să substituie piaţa rusească. 

Cu toate acestea, după cum a afirmat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", redactorul-şef al editurii "Agroexport" de la Chişinău, Vadim Chetrar, Federaţia Rusă continuă să cumpere mai mult decât alte ţări. Este adevărat, după cum a afirmat acesta, piaţa rusească devine neprofitabilă din punct de vedere economic din cauza conflictului din Ucraina şi a problemelor logistice ce decurg de aici: pomicultorii moldoveni sunt nevoiţi să-şi transporte produsele în Federaţia Rusă ocolind prin câteva ţări. De aceea diversificarea pieţelor în Federaţia Rusă va continua.

Agricultorii moldoveni fac bilanţul anului care s-a încheiat, pe care îngheţurile târzii din primăvară şi de seceta din vară l-au făcut să fie mai dificil. Totuşi în ciuda acestui fapt livrările de prune şi de struguri în Uniunea Europeană au crescut, iar două treimi din recolta de mere au fost trimise în ţări membre CSI, mai ales în Rusia.

Până nu de mult, principala piaţă de desfacere a prunelor din Republica Moldova era Rusia, însă în ultimii 3-4 ani a crescut considerabil ponderea ţărilor UE. Redactorul-şef al editurii din Chişinău "Agroexport", Vadim Chetrar, a remarcat, pentru publicaţia rusă "Nezavismaia Gazeta", că prunele "au dat lovitura" în anul 2017, pe fondul recoltei proaste din ţările membre UE. "Atunci livrările în Europa de acest tip de fructe a crescut de câteva ori.

Prunele s-au vândut mai bine în UE, după îmbunătățirea ambalării

 

Iar pentru că în ultimii ani au îmbunătăţit ambalarea şi sortarea produselor, prunele s-au înscris în conjunctura de piaţă a UE. Au încercat prunele moldoveneşti şi au început să le cumpere", a explicat expertul. Dar UE, unde prunele moldoveneşti au reuşit să pătrundă, are proprii producători - de exemplu Serbia, Polonia. Cu toate acestea, a remarcat expertul, sârbii cultivă prune timpurii, polonezii - prune târzii, iar moldovenii ocupă treptat poziţia intermediară.

Deşi asociaţia Moldova Fruct comunicase anterior că în 2022 suprafaţa livezilor de pruni s-a redus cu 15,3% şi reprezintă numai 19,4 mii de hectare, exportul de prune, de exemplu în Germania, a crescut.

Vadim Chetrar a reamintit faptul că Serbia livra anterior cea mai mare parte a recoltei de prune în Federaţia Rusă (70-80%), dar apoi s-a orientat spre ţări membre UE, iar acum vinde Rusiei mai puţin , aproximativ 60% din recoltă. Acelaşi lucru încearcă să-l facă şi Republica Moldova. Şi nu numai cu exportul de prune.

După cum a afirmat expertul, înainte Republica Moldova trimitea în Rusia 95% din mere, acum în CSI (Rusia, Ucraina, Belarus)  merge 73% din recoltă. Totodată Rusia rămâne cumpărătorul numărul 1 al merelor moldoveneşti. "Nimeni nu vrea să iasă de pe piaţa rusească. Dar riscurile sunt mari. Iar Chişinăul îşi reorientează treptat livrările de la Federaţia Rusă la Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Se poartă tratative cu Egiptul, a cărui piaţă poate să înlocuiască piaţa rusească ca amploare. Dar pentru acest lucru va fi nevoie de mai mult de un an de zile", a subliniat expertul.

Exportatorii moldoveni mai au o singură variantă de drum pentru exportul către Rusia

 

Producătorii leagă principalele riscuri în livrarea de fructe în Federaţia Rusă de conflictul din Ucraina şi de schimbările de logistică. Evgheni Gubceak, director al unei întreprinderi de transport moldoveneşti, a comentat situaţia în domeniul transporturilor în felul următor: "De fapt, a rămas o singură variantă actuală pentru camioanele moldoveneşti de a călători în Rusia cu ocolirea Ucrainei, dacă se utilizează traseul prin zona baltică. Există şi variantele prin Turcia: ori de acolo cu feribotul maritim până la Novorossiysk, ori ruta terestră prin Transcaucazia. Dar din punct de vedere economic ele sunt şi mai neprofitabile decât prin zona baltică. De aceea, dacă pentru noi se închide posibilitatea tranzitului de marfă printr-una dintre ţările europene enumerate, este dificil chiar să ne şi imaginăm consecinţele."

Potrivit datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în ultima lună a anului 2022 din ţară au fost exportate peste hotare aproximativ 12 mii de tone de struguri de masă - neaşteptat de mult, ţinând cont de faptul că în luna noiembrie exportul de aceste produse a fost foarte intensiv - aproape 15 mii de tone, informează east-fruit.com.

Mulţi mari producători de produse agricole şi comercianţi afirmau că au susţinut că la sfârşitul lunii au trimis cumpărătorilor externi "ultimele camioane de struguri". De asemenea în septembrie-octombrie anul trecut, din Republica Moldova au fost exportate aproximativ 20 mii tone de struguri. În total, anul trecut au fost livrate pe pieţele externe (ţinând cont de produsele soiurilor de vară) peste 47 de mii de tone de struguri din recolta anului 2022.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor experţilor, pentru vânzările din perioada de toamnă-iarnă a recoltei de struguri din 2022, din cauza embargoului rusesc (Rosselhoznadzor a interzis în luna august importul de produse agricole în Federaţia Rusă, veto-ul a fost valabil până în octombrie) şi a creşterii preţului resurselor energetice, s-a depozitat relativ puţin - aproximativ 20-30 mii tone. Acest lucru în condiţiile în care recolta globală a acestor produse s-a ridicat la 90-100 mii tone şi, de obicei, în anii liniştiţi şi productivi în depozite sunt stocate 40-50 mii tone.

Merele, exportate pe mare

 

Potrivit datelor organizaţiilor producătorilor agricoli din Republica Moldova, în decembrie 2022, în structura exportului de mere moldoveneşti aproximativ 2/3, adică aproape 5 mii tone, a revenit pe pieţele din CSI. Dar, în acelaşi timp, atrag atenţia două fapte importante. Primul - exportul de mere în containere pe mare s-a ridicat la aproximativ o mie de tone - de câteva ori mai mult decât în aceeaşi lună a anului precedent. Iar transportul maritim, după cum se ştie, este mai ieftin decât cel pe uscat. Al doilea fapt pozitiv îl constituie volumul în creştere al livrărilor de mere moldoveneşti către România. În general, susţin experţii, perspectivele comerciale ale merelor din recolta pe anul 2022 nu provoacă îngrijorare în rândul comercianţilor moldoveni, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel