Prințul Charles a vorbit în limba română: „Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Prințul Charles a vorbit în limba română: „Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România”
Prințul Charles a vorbit în limba română: „Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România”

Prințul Charles a vorbit în limba română la evenimentul ThinkForest desfășurat la Sibiu. Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România, a spus prințul.

Discursul a început cu o frază în limba română.

„Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România după trei ani de absență, gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a spus prințul Charles în limba română.

Prințul Charles a participat luni la evenimentul ThinkForest în cadrul căruia a fost lansat cel mai mare proiect transnațional de restaurare a pădurilor din Europa, SUPERB.

„Evenimentul de astăzi este de o importanță crucială pentru viața, pentru natura din lume”, a continuat Prințul de Wales în limba engleză.

 

Prințul de Wales: „În niciun alt loc din Europa nu am găsit zone atât de bine conservate”

 

Prințul de Wales a mai spus că doar în Transilvania a găsit oameni atât de bine integrați în natură, peisaje atât de uimitoare și zone conservate perfect. Biodiversitatea de aici este unică în Europa, a precizat prințul.

„În niciun alt loc din Europa nu am găsit zone atât de bine conservate”, a adăugat prințul Charles.

Proiectul ThinkForest este coordonat de European Forest Institute și implică peste 100 de organizații din 20 de țări. În cadrul proiectului sunt incluse 12 situri demonstrative de restaurare la scară largă a pădurilor din Europa. Unul dintre situri este situat în România, în Munții Carpați, și este dezvoltat în colaborare cu Alianța pentru Bioeconomie Circulară (The Circular Bioeconomy Alliance) înființată de Prințul de Wales.

 

Prinţul Charles de Wales la Bucureşti; s-a întâlnit cu preşedintele, premierul, Custodele Coroanei şi refugiaţi ucraineni

 

Prinţul Charles de Wales s-a aflat miercuri, pentru câteva ore, în Bucureşti, întâlnirile sale cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi Custodele Coroanei române, Margareta, fiind centrate pe criza refugiaţilor ucraineni şi ajutorul dat de România ţării vecine în contextul invaziei ruse.

Primul punct de pe agenda publică a vizitei a fost Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis şi moştenitorul Coroanei Britanice au discutat despre relaţiile bilaterale şi Parteneriatul strategic româno-britanic, ajutorul dat de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, despre soluţii de limitare a efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, dar şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului l-a informat pe Prinţul de Wales despre hub-ul umanitar de la Suceava şi coordonarea eforturilor de sprijin din partea mai multor state în beneficiul Ucrainei.

Despre războiul din Ucraina Prinţul Charles a discutat şi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Principalele preocupări ale Alteţei Sale Regale au vizat, potrivit unui comunicat al Guvernului, ameninţarea la adresa securităţii alimentare a lumii, generată de blocarea porturilor Odesa şi Nikolaev de către trupele ruse.

Şi prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut o prezentare extinsă a eforturilor României de susţinere în toate modurile a Ucrainei: primirea şi găzduirea refugiaţilor, susţinerea cetăţenilor ucraineni strămutaţi intern şi a celor care îşi apără ţara, susţinerea exporturilor ucrainene de cereale. Totodată, şeful Guvernului de la Bucureşti a prezentat o analiză privind situaţia militară de pe teren din Ucraina şi perspectivele şi ameninţările generate în regiunea Mării Negre.

 

O altă temă a discuţiilor cu oficialii români a constituit-o energia verde



Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu Alteţa Sa Regală despre soluţii pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, aplicabile în România, Regatul Unit şi la nivel internaţional, subliniind angajamentul ţării noastre în a atinge obiectivele europene în materie de schimbări climatice.

Şeful statului a subliniat că finanţarea proiectelor verzi, împădurirea terenurilor degradate şi reconstrucţia de habitate sunt priorităţi prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu alocări financiare substanţiale.

Un subiect conex a fost legat de oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice, menite a creşte gradul de conştientizare, dar şi pentru a pregăti tinerele generaţii pentru locurile de muncă verzi disponibile pe piaţa muncii, capabile să genereze creştere economică sustenabilă.

În cadrul întrevederii cu şeful Guvernului, Prinţul Charles a fost interesat de politicile României în domeniul energiei verzi şi regenerabile şi al amprentelor de emisie de dioxid de carbon.

"Alteţa Sa Regală a recomandat iniţiativa sa 'Sustainable Markets Initiative' ca soluţie de reunire a companiilor care s-au angajat în activităţi comerciale de reducere a poluării şi emisiilor de dioxid de carbon", a precizat Guvernul.

Nicolae Ciucă şi-a exprimat deschiderea pentru susţinerea investiţiilor în energia verde, cu precădere cea eoliană offshore în care companiile britanice sunt aşteptate să investească în perioada următoare.

 

Prinţul de Wales a fost întâmpinat de Majestatea Sa Margareta şi de Alteţa Sa Regală Principele Consort



În cursul după-amiezii, Prinţul Charles al Marii Britanii a fost primit de Custodele Coroanei Române, Margareta, la Palatul Elisabeta.

La sosire, Prinţul de Wales a fost întâmpinat de Majestatea Sa Margareta şi de Alteţa Sa Regală Principele Consort.

Ulterior, Prinţul Charles a vizitat centrul pentru refugiaţi ucraineni organizat de autorităţile române la Romexpo.

Însoţit de Custodele Coroanei, Margareta, Prinţul de Wales a dialogat cu reprezentanţii organizaţiilor care donează sau activează aici, printre care World Vision, Armata Salvării, Crucea Roşie, UNHCR, precum şi cu reprezentanţi ai Primăriei Capitalei.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, i-a explicat moştenitorului Coroanei Britanice modul în care România a acţionat în criza refugiaţilor.

"Vizita a fost scurtă, dar cred că dânsul a plecat cu o idee foarte bună despre modul în care România a reacţionat per total, România şi sprijinul organizaţiilor internaţionale. (...) Ce a văzut este cum am lucrat la nivel de cetăţean, la nivel de organizaţii non-guvernamentale, la nivel de autorităţi locale", a explicat Raed Arafat, după plecarea Prinţului Charles.

 

Prinţul de Wales şi Majestatea Sa Margareta au discutat cu refugiaţi ucraineni 

 

Prinţul de Wales şi Majestatea Sa Margareta au discutat cu refugiaţi ucraineni care au fugit de ororile războiului, dar şi cu voluntarii care sprijină acest efort la Romexpo. Centrul înregistrează zilnic peste 1.000 de vizitatori ucraineni, care merg acolo pentru a se aproviziona cu produse de maximă necesitate: alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi pentru a beneficia de servicii sociale şi consiliere pe perioada şederii în România.

Numărul refugiaţilor ucraineni care vin la Centrul de donaţii de la Romexpo a crescut constant de la începutul războiului, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, care îl administrează cu sprijinul unor organizaţii internaţionale şi locale şi al voluntarilor.

Peste un milion de refugiaţi au intrat în România de la debutul crizei umanitare pe 24 februarie.

Conform Ambasadei Marii Britanii, vizita Alteţei Sale Regale la Romexpo vine în urma unei serii de angajamente pe care le-a întreprins în ultimele luni în sprijinul comunităţii ucrainene.

Pe 18 mai, la Ottawa, în Canada, Prinţul de Wales şi Ducesa de Cornwall s-au întâlnit cu membri ai comunităţii ucrainene la Catedrala Ortodoxă Ucraineană din oraş, iar pe 22 martie cei doi au vizitat Catedrala Sfintei Familii, o catedrală catolică ucraineană din Londra, unde şi-au arătat sprijinul pentru comunitatea ucraineană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel