Primul soldat rus care va fi judecat în Ucraina pentru crime de război

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul soldat rus care va fi judecat în Ucraina pentru crime de război
Primul soldat rus care va fi judecat în Ucraina pentru crime de război

Un tribunal din Kiev va judeca primul proces pentru crime de război de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, anunță The Guardian.

Un soldat rus va fi acuzat de uciderea unui civil de 62 de ani. Cazul are loc în condițiile în care numărul crimelor înregistrate de procurorul general al Ucrainei a depășit 11.000, iar UNICEF a raportat că cel puțin 100 de copii au fost uciși în război numai în luna aprilie, transmite Mediafax.

Acuzatul este Vadim Shysimarin, un comandant în vârstă de 21 de ani al diviziei de tancuri Kantemirovskaya, care se află în prezent în custodie ucraineană.

Se presupune că Shysimarin a luptat în regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, când a ucis un civil pe 28 februarie în satul Chupakhivka.

 

Pentru comiterea de crime de război, soldatul rus riscă închisoare pe viață

 

El este acuzat că a tras asupra unei mașini civile după ce convoiul său de vehicule militare a fost atacat de forțele ucrainene. El a condus apoi mașina împreună cu alți patru soldați, în timp ce încerca să fugă de luptătorii ucraineni.

Shysimarin l-a împușcat mortal pe bărbatul neînarmat, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon. Crima s-ar fi petrecut la „zeci de metri” de casa victimei și ar fi fost comisă cu o pușcă AK-74. Cazul a fost înregistrat săptămâna aceasta la un tribunal penal.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului a declarat: „Procurorii și anchetatorii de la SBU (serviciile secrete ucrainene) au adunat suficiente dovezi privind implicarea sa în încălcarea legilor de război, combinată cu o crimă cu premeditare. Pentru aceste acțiuni, el riscă între 10 și 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață”.

 

Doi civili ucraineni neînarmați au fost împușcați de soldați ruși

 

Atacul a avut loc la sfârșitul lunii martie, în fața unui magazin de biciclete din apropierea Kievului. Una dintre victime era proprietarul magazinului, iar cealaltă era Leonid Oleksiovici Pliats, paznicul magazinului.

Era punctul culminant al luptelor în jurul Kievului, iar drumurile principale spre capitală au fost transformate într-un  câmp de luptă, inclusiv în jurul magazinului de biciclete unde Leonid lucra ca paznic, scrie BBC.

Dar cei doi bărbați nu luptau: videoclipul arată clar cum soldații ruși, care erau înarmați, i-au împușcat pe doi ucraineni neînarmați și apoi au jefuit magazinul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel