Operaţiunea Vulturul: Primele convoaie militare franceze sunt în drum spre România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Primele două din cele 10 convoaie militare franceze menite să întărească flancul estic al NATO sunt în drum spre România.

Convoiele militare franceze vor străbate toată Europa, peste 2.000 de kilometri, până vor ajunge la baza militară de la Cincu din judeţul Sibiu, destinaţia lor finală, unde s-a instalat grupul de luptă interarme al NATO, prevăzut să adăpostească până la începutul anului viitor până la o mie de soldaţi europeni.

Francezii vor aduce cu ei aproximativ 20 de vehicule blindate şi 10 tancuri Leclerc de nouă generaţie, un echipament de luptă foarte performant, care permite încărcarea ţevii de tun în mişcare, simultan cu tragerea şi o cadenţă de foc de şase ţinte pe minut. Datorită lăţimii şi greutăţii lor, un tanc Leclerc şi transportorul său blindat cântăresc în jur de 100 de tone. Aceste convoaie excepţionale vor avea nevoie de şapte până la opt zile pentru a ajunge la Cincu.

Primele convoaie militare franceze sunt în drum spre România

 

În paralel, transporturi speciale de muniţie, hrană şi materiale de întreţinere a trupelor vor fi trimise spre România cu trenuri speciale. Autorităţile militare franceze au precizat că desfăşurarea acestor noi echipamente are loc în cadrul operaţiunii Vulturul, având ca misiune consolidarea pe termen lung a flancului estic al NATO în faţa ameninţării ruse.

Franţa îşi onorează angajamentele luate faţă de NATO şi faţă de partenerii noştri, a declarat azi dimineaţă generalul de divizie Francois Goguenheim, comandantul Diviziei Terestre Europa Continentală: „Avem mai multe acorduri şi facilităţi de lucru cu românii. Sunt motive de coerenţă. Este mai simplu să avem un dispozitiv unic amplasat într-o anumită locaţie, în loc să fie răspândit în mai multe zone. Mai multe state membre NATO şi-au amplasat dispozitivele în ţările din est. Franţa a ales România, iar acum s-a decis să ne creştem prezenţa. Am amplasat o structură de primire la Cincu, care este aproape gata, iar acum vom adăuga acest batalion“, a precizat acesta.

Operaţiunea Vulturul

 

Operaţiunea Vulturul de întărire a flancului estic al NATO, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, este cea mai importantă la care participă Franţa, după cea din 1990 a coaliţiei internaţionale formate după invadarea Kuweitului de către Irak, a mai precizat generalul francez.

În urmă cu o săptămână ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, anunţa decizia Franţei de a-şi întări până la începutul lunii noiembrie poziţiile defensive pe flancul estic al NATO. El vorbea despre desfăşurarea unei companii întărite de infanterie şi a unui escadron de tancuri Leclerc România, precum şi de suplimentarea forţelor din Estonia şi Lituania, după bombardamentele extrem de agresive lansate de Rusia asupra întregului teritoriu ucrainean.

Potrivit estimărilor Ministerului Apărării, efortul bugetar francez de a consolida poziţia defensivă a NATO în ţările din estul Europei se va ridica la 600-700 de milioane de euro numai anul acesta. În acelaşi timp, Parisul a anunţat că va trimite în curând armament şi echipamente militare defensive în Ucraina pentru a o ajuta să se apere, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel