Prețurile locuințelor din Marea Britanie, în scădere pentru prima dată în 11 ani 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Austriecii investesc masiv în zona imobiliară
Austriecii investesc masiv în zona imobiliară

Piața imobiliară se clatină în Marea Britanie. După mai bine de un deceniu, s-a înregistrat prima ieftinire. 

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual în luna mai, pentru prima dată în ultimii 11 ani, arată datele publicate miercuri de furnizorul de credite ipotecare Halifax (care face parte din grupul Lloyds), impactul majorării dobânzilor asupra pieţei imobiliare devenind acum mai clar, transmite Reuters.

Preţul mediu al proprietăţilor imobiliare a scăzut cu 1%, faţă de mai 2022, primul declin anual din decembrie 2012, şi în linie cu previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters.

În ritm lunar, preţurile locuinţelor în Regatul Unit nu s-a modificat în mai faţă de aprilie, când s-a înregistrat un declin de 0,4%.

Dobânzile afectează în mod direct piața imobiliară



Kim Kinnaird, director în cadrul Halifax, a explicat că cererea este în scădere iar majorarea dobânzilor va spori probabil presiunile asupra pieţei imobiliare.

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie s-au redresat uşor la începutul anului, faţă de scăderea de la finalul anului trecut, când s-au înregistrat turbulenţe pe pieţele financiare.

"Redresarea pieţei imobiliare în primul trimestru din 2023 a dispărut, impactul majorării dobânzilor afectând bugetele gospodăriilor", a declarat Kinnaird.

Săptămâna trecută, un alt furnizor de credite imobiliare, Nationwide, raporta un declin lunar de 0,5% al preţurilor locuinţelor în Marea Britanie în aprilie, şi o scădere anuală de 3,4% - cea mai severă din 2009, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel