Preţurile gazelor în Europa continuă să crească. Rusia amplifică criza energetică

Loredana Iriciuc / 16 iun, 16:12

Preţul gazelor pentru europeni cresc semnificativ pe măsura ce Rusia încearcă să amplifice criza energetică a continentului şi să-i pună pe marii lideri europeni faţă în faţă cu scenariul unei Europe care este forţată se funcţioneze fără gaz rusesc, scrie Bloomberg.

Contractele futures au crescut cu 46% în această săptămână. Închiderea roblinetului rusesc de gaze este resimţită prin marile companii energetice ale Europei, printre care se numără Engie, Uniper sau OMV, care au raportat livrări tot mai reduse. Germania consideră că această măsură este „motivată politic”, contrazicând declaraţiile Gazprom conform cărora problema se datorează unor defecţiuni apărute pe Nord Stream 1.

Europa se confruntă cu posibilitatea tăierii gazului rusesc de la începutul războiului şi implementarea sancţiunilor împotriva Moscovei. Dacă criza gazului rusesc se acutizează, ea ar putea lovi industria chimică şi metalurgia, ceea ce s-ar traduce într-o lovitură grea pentru Europa. În cazul unui astfel de situaţii, raţionalizarea gazului ar deveni un scenariu real.

 

Oficialii germani sunt de părere că pot rezista în faţa unei astfel de provocări

 

Singurii care par că s-au pus la adăpost sunt germanii. Berlinul a iniţiat prima fază a planului său privind eliminarea dependenţei de gazul rusesc şi accesarea altor surse de energie.

Oficialii germani sunt de părere că pot rezista în faţa unei astfel de provocări pentru că ţara şi-a asigurat surse alternative.

Pentru restul Europei, problema dependeţei de gazul rusesc rămâne o ecuaţie complicată.

 

Gazprom a redus cu încă 33% livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream

 

Compania rusă Gazprom a anunţat miercuri reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor, relatează AFP şi DPA.

„Gazprom opreşte funcţionarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la staţia de comprimare Portovaia”, unde are loc umplerea Nord Stream, şi a cărei producţie cotidiană va trece joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.

Miercuri, Gazprom a anunţat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, ceea ce împiedică funcţionarea tuturor unităţilor sale de comprimare a gazului.

Ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Dacă Gazprom a justificat aceste scăderi din motive tehnice, Berlinul a denunţat miercuri, înainte de anunţul celei de a doua reduceri, o „decizie politică” a Moscovei, într-un context de vii tensiuni cu ţările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

 

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantăExporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, Uniunea Europeană încercând să scape de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Gazprom a anunţat miercuri că exporturile spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, un grup care reuneşte nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie şi 15 iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile Rusiei nu au fost însă afectate, datorită creşterii preţului la gaz. Kremlinul nu a încetat să afirme încă de atunci că deciziile liderilor europeni afectează în primul rând propriile populaţii.

În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble.

 

Putin a cerut ca statele „neprietenoase” care vor să cumpere gaz rusesc să plătească în rubleÎn replică la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele „neprietenoase” care vor să cumpere gaz rusesc să plătească în ruble în conturi din Rusia, în pofida contractelor ce prevăd plăţi în euro sau dolari. Un anumit număr de clienţi europeni au refuzat însă acest ultimatum.

După anunţarea deciziei Gazprom de miercuri, ministrul german Robert Habeck a spus că Rusia încearcă să provoace probleme prin reducerea aprovizionării cu gaz.

„Justificarea părţii ruse este pur şi simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor să creeze disconfort şi să provoace creşterea preţurilor”, a spus Habeck la Berlin. În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit procurând gaz de pe piaţă, „deşi la preţuri mari”, a spus Habeck.

Există de asemenea stocuri de gaze pe Germania se poate baza, a spus el, ceea ce înseamnă că „securitatea aprovizionării este garantată”.

El a repetat apelul la cetăţeni de a economisi energie şi a spus că guvernul „va acţiona dacă este necesar”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0