Prețul petrolului scade cu 12%, la nivelul celei mai slabe zile din noiembrie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
AIE: Ce cantitate de țiței încă importă Uniunea Europeană din Rusia
AIE: Ce cantitate de țiței încă importă Uniunea Europeană din Rusia

Prețul petrolului a scăzut brusc miercuri, pierzând o parte din creșterea din această lună, pe fondul întreruperilor de aprovizionare generate de invazia Rusiei în Ucraina, scrie CNBC.

Țițeiul WTI, de referință pe piața americană, a scăzut cu peste 12%, sau 15 dolari, pentru a se stabili la 108,7 dolari pe baril, înregistrând cea mai slabă zi din 26 noiembrie. La începutul acestei săptămâni, WTI a depășit pentru scurt timp 130 de dolari pe baril - un maxim al ultimilor 13 ani - în timpul escaladării tensiunilor geopolitice.

Țițeiul Brent, referința internațională, a înregistrat o scădere similară de 13%, sau 16,8 dolari, ajungând la 111,1 dolari, pentru cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020. Luni, Brent tocmai a atins 139 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Prețul petrolului scade cu 12%, la nivelul celei mai slabe zile din noiembrie

 

Mișcarea de scădere a petrolului a venit pe fondul informațiilor privind posibilele progrese ale SUA în încurajarea unei producții mai mari de petrol din alte surse. Reuters a relatat că Irakul a declarat că ar putea crește producția dacă OPEC+ o cere. Secretarul de stat Antony Blinken a semnalat, de asemenea, că Emiratele Arabe Unite ar sprijini creșterea producției din partea OPEC+.

"Acel punct de preț de 130 de dolari ținea cont de mentalitatea de asediu absolută de pe piața petrolului, în care ne confruntăm cu o posibilă pierdere a întregii producții rusești, OPEC nu se mișcă și situația din Ucraina se înrăutățește", a declarat John Kilduff de la Again Capital în cadrul emisiunii "The Exchange" de la CNBC. "Acum am inversat toate acestea, aparent, cel puțin până la un punct. Nu vreau să mă grăbesc."

Săptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie a eliberat 60 de milioane de barili din rezervele de petrol pentru a compensa întreruperile de aprovizionare în urma invaziei Rusiei, iar agenția a numit mișcarea "un prim răspuns" și a spus că ar putea fi eliberate cantități suplimentare dacă va fi nevoie, potrivit Mediafax.

Creșterea prețului la combustibil îi sperie pe români. Șoferii au luat cu asalt benzinăriile, cozi uriașe

 

De ieri, după ce prețul benzinei a urcat la peste 11 lei la MOL în Beiuș, românii s-au speriat și au luat cu asalt benzinăriile din România. Cozile mari au fost semnalate la majoritatea benzinăriilor din România, traficul în zona acestora fiind serios îngreunat, iar imaginile răspândite pe rețelele de socializare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a transmis Popescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel