Prețul gazelor naturale în Europa crește. Cauza: îngrijorările legate de impactul grevelor din Franța

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Facturile europenilor la gaze și curent sunt tot mai mari
Facturile europenilor la gaze și curent sunt tot mai mari

Bloomberg transmite că prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut luni, din cauza grevelor din Franța, care afectează funcționarea infrastructurii energetice a țării și agravează îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie.

Din cauza grevelor provocate de decizia de majorare a vârstei de pensionare, capacitățile de producție ale centralelor nucleare din Franța au scăzut la 57%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate pe piața locală. În plus, grevele din Franța au afectat și activitatea rafinăriilor și a terminalelor pentru importul de gaze lichefiate.

În același timp, meteorologii avertizează că un val de frig va traversa Europa în zilele următoare, ceea ce a dus la o creștere de până la 5,5% a cotațiilor de referință la gaze naturale luni.

La ora 12:52 p.m., la centrul de tranzacționare de gaze naturale din Amsterdam, unde se fixează prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures pentru livrarea gazelor în luna următoare au crescut cu 3,8%, ajungând la 42,65 euro pentru un Megawatt-oră.

 

Europenii monitorizează calendarul lucrărilor de mentenanță la instalațiile de petrol și gaze din Norvegia

 

În ciuda provocărilor legate de criza energetică, Europa a reușit să depășească cu succes situația care la un moment dat părea că va duce la întreruperi majore în aprovizionarea cu gaze. Data oficială de încheiere a sezonului de furnizare a agentului termic se apropie, iar depozitele de gaze au început deja să fie reumplute pentru sezonul următor, cu Italia și Germania lideri în acest proces. În plus, importurile de gaze lichefiate rămân puternice.

"Contractele de furnizare de gaze pentru perioade mai îndepărtate sunt şi ele în creştere, pe măsură ce se înmulţesc îngrijorările cu privire la lucrările de întreţinere la centralele nucleare din Franţa, în contextul grevelor, ceea ce ace ca încrederea în securitate energetică să aibă de suferit", susţin analiştii de la firma de consultanţă Inspired Energy.

Europenii monitorizează cu atenție atât calendarul lucrărilor de mentenanță la instalațiile de petrol și gaze din Norvegia, cât și progresele înregistrate la facilitatile de export de gaze lichefiate din Freeport, statul Texas. Freeport a fost un furnizor important de GNL pentru Europa, până când a fost oprită anul trecut după un incendiu. Recent, aceasta a reluat operațiunile, dar a fost din nou oprită din cauza unor probleme tehnice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel