Președintele Ucrainei, Leonid Kravciuk, a decedat: A fost primul șef al statului, cel care a pus umărul la destructurarea URSS

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Leonid Kravchuk
Leonid Kravchuk

Primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a murit în urma unei boli îndelungate, a anunțat presa locală.

Deputatul ucrainean Dmitri Razumkov a declarat că Kravciuk, care a fost președinte între 1991 și 1994, a fost "o figură care a stat la originile statului ucrainean modern".

Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko a scris pe Twitter că Kravciuk a fost "o figură istorică și a jucat un rol uriaș în obținerea independenței Ucrainei în mod pașnic", potrivit The Guardian.

Leonid Kravciuk avea 89 de ani.

Leonid Kravciuk s-a născut pe 10 ianuarie 1934, în Żytyń Wielki, Polonia. El a fost primul președinte al Ucrainei, care a deținut această funcție din 5 septembrie 1991 până la demisia sa din 19 iulie 1994. Kravciuk, de asemenea, a îndeplinit funcția de al 9-lea Golovа́ al Înaltei Rade a Ucrainei (Verkhovna Rada) în perioada 23 iulie 1990 – 5 decembrie 1991. Între 1988–1990 a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina.

A murit primul președinte al Ucrainei Leonid Kravchuk

 


"Astăzi, 10 mai 2022, la ora 17:00, ora Kievului, Leonid Makarovici Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, a încetat din viață după o lungă boală", se arată în comunicatul unui membru al familiei.

Moartea lui Kravchuk a fost confirmată pe canalul de Telegram de către deputatul ucrainean Iryna Gerashchenko. "Leonid Kravchuk a murit", a scris ea și nu a oferit alte detalii.

Vă reamintim că, la sfârșitul lunii iunie 2021, s-a aflat că starea de sănătate a lui Leonid Kravciuk s-a deteriorat. Ulterior, s-a aflat că Kravchuk a fost operat la centrul de cardiologie din Kiev.

După operație, Kravchuk a fost trimis în Germania pentru reabilitare. 

Mass-media au precizat că Kravchuk a suferit o intervenție chirurgicală pe cord, se afla în secția de terapie intensivă și era conectat la un aparat de ventilație cu plămâni artificiali. Jurnaliștii au aflat recent că starea lui Kravchuk, în vârstă de 87 de ani, s-a îmbunătățit. Această informație a fost confirmată ulterior de Oleksiy Arestovych, purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral, pe care îl conduce Kravchuk. 

"Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit. O veste tristă și o mare pierdere. L-am cunoscut personal, lucru de care sunt chiar mândru. Leonid Makarovici a fost un patriot înțelept al Ucrainei, o figură cu adevărat istorică în obținerea independenței noastre. Binecuvântată memorie celor mai străluciți oameni! - Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial, a scris în Telegram.

Kravchuk împreună cu Boris Elțîn și Stanislav Șușkevici a pus capăt URSS

 

"Astăzi a încetat din viață primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk. Obișnuia să spună că trei lucruri fac dintr-un lider o persoană: talent, caracter puternic și cunoștințe. Leonid Makarovici, care a intrat în istoria statului nostru suveran ca primul lider ales în mod legal, a avut toate aceste lucruri. Soarta sa a căzut în vremuri tulburi pentru țara noastră, decizii dificile și istorice, stabilirea independenței Ucrainei. Luptăm și astăzi pentru independența și libertatea noastră. Într-un război teribil împotriva invadatorului rus, care vrea să restaureze imperiul. Dar ne vom păstra suveranitatea și libertatea pe care le-am obținut acum mai bine de 30 de ani! Nu ne vom retrage și vom învinge! Vă mulțumim, domnule președinte, pentru dragostea dumneavoastră pentru Ucraina, pentru înțelepciunea și curajul dumneavoastră. Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule președinte... Îmi exprim sincerele condoleanțe familiei și prietenilor lui Leonid Makarovici", a declarat primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, pe canalul său de Telegram.

La 10 ianuarie 2022, Leonid Kravchuk a împlinit 88 de ani.

Leonid Kravciuk a fost primul președinte al Ucrainei independente în perioada 1991-1994. Împreună cu Boris Elțîn, președintele rus, și Stanislav Șușkevici, primul lider al Belarusului independent, care a decedat săptămâna trecută, Kravciuk a participat la semnarea acordurilor de la Belovezhski, care au pus capăt existenței URSS.

În iulie 2020, Leonid Kravciuk a condus delegația ucraineană la Grupul trilateral de contact privind Donbass. El i-a succedat celui de-al doilea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel