Preşedintele francez va sprijini Ucraina cu arme defensive: „Le datorăm sprijin şi solidaritate”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis vineri Ucrainei un ajutor economic suplimentar de 300 de milioane de euro, adăugând că se află în contact cu autorităţile de la Kiev pentru a le trimite material defensiv de care armata ucraineană are nevoie pentru a respinge ofensiva militară lansată de Rusia, relatează agenţia EFE.

''Nu am cruţat şi nu vom cruţa nimic pentru a-i ajuta (pe ucraineni). Le datorăm sprijin şi solidaritate'', a spus Macron într-un mesaj solemn citit în numele său în Adunarea Naţională şi Senatul francez, cu ansamblul membrilor celor două camere legislative în picioare.

El a adăugat că vor fi asumate ''angajamente suplimentare în cadrul NATO pentru protejarea teritoriilor aliaţilor baltici şi români'' şi de asemenea va fi consolidată lupta împotriva dezinformării şi atacurilor cibernetice.

 

Franța, rol semnificativ în soluţionarea crizei din Ucraina



Macron a subliniat că Franţa, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, trebuie să aibă un rol semnificativ în soluţionarea crizei din Ucraina. Războiul lansat de Rusia împotriva acesteia ''marchează un mare punct de inflexiune geopolitic şi istoric al secolului al XXI-lea şi creează riscul revenirii la imperii şi la un conflict pentru graniţe'', consideră liderul de la Elysee.

Înainte de a transmite acest mesaj, Macron s-a întâlnit cu predecesorii săi Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, pentru a schimba opinii despre situaţia actuală şi a afla din experienţa lor legată de alte conflicte militare.

În timp ce Hollande a apreciat că trebuie intensificate sancţiunile împotriva Rusiei, Sarkozy a estimat că diplomaţia este singura cale posibilă în conflictul ruso-ucrainean şi că lumea are nevoie de noi instituţii şi mecanisme multilaterale. ''Nimic nu mai funcţionează astăzi. Nici NATO, nici G7, nici G20, a cărui creare am susţinut-o. Nici măcar ONU, care oscilează între apatie şi imobilism'', a remarcat fostul preşedinte de dreapta francez.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel