Președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, prins în capcana unui bombardament rusesc la Harkov - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
În timpul zilei, ocupanții au bombardat Harkov. Un copil a fost rănit
În timpul zilei, ocupanții au bombardat Harkov. Un copil a fost rănit

O echipă de voluntari ai organizațiilor FADERE (Federația Asociațiilor de români din Europa) și Olvidados au fost surprinși în mijlocul unor bombardamente rusești în Harkov.

Printre ei se afla și Daniel Țecu, președinte FADERE, care a organizat peste 35 de convoaie umanitare în Ucraina până în prezent. Aceștia distribuiau medicamente și alimente la nord de orașul Harkov, în satul Dergachi, la doar 15 km de la frontiera cu Rusia când au fost surprinși de un bombardament, fiind forțați să alerge ca să își scape viața. Vice-președintele organizației Olvidados, Olga San Martin și un asistent medical, Teresa Blanco, au suferit răni ușoare dar sunt înafara oricărui pericol.

Cu doar câteva zile înainte, rușii reușiseră să bombardeze un centru de refugiați care adăpostea ucrainieni din mai multe sate care se află sub ocupație rusă. Echipa de voluntari vizita ruinele acestui centru, de unde încă se vedea ieșind fum, după incendiul care fusese provocat de bombardamente. Conform spuselor localnicilor se aproximează că au murit în jur de 300 de civili în acel bombardament.

„Pericolul este la tot pasul, însă experiența voluntarilor care sunt în zone de război este o lecție pentru noi – o lecție de curaj, empatie și sacrificiu. Din momentul în care am văzut cu ochii mei suferința, panica și dezastrul lăsat în urma războiului, am simțit că nu pot să fiu în altă parte decât acolo, aproape de ei, ajutându-i”, a declarat Daniel Țecu, președinte FADERE.

 

Volodimir Zelenski declară că regiunea Donbas este complet distrusă

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că forţele ruse au „distrus complet” regiunea industrială din Donbas, în estul Ucrainei, acuzând Moscova de bombardamente fără sens pe măsură ce îşi intensifică ofensiva în est, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski consideră că forţele ruse încearcă să ucidă cât mai mulţi ucraineni şi să provoace cât mai multe daune posibil, reiterându-şi acuzaţiile potrivit cărora Rusia comite un „genocid” în Ucraina.

Forţele ucrainene, a indicat el, continuă să elibereze regiunea Harkov, la est de Kiev, în timp ce Rusia încearcă să pună mai multă presiune pe Donbas, în partea de sud-est a Ucrainei.

„Acolo este infernul şi nu este o exagerare”, a remarcat preşedintele ucrainean într-o alocuţiune video difuzată târziu joi seara, adăugând că 12 persoane au fost ucise în cursul unui „bombardament brutal şi absolut fără sens” joi la Severodoneţk.

„Atacuri aeriene au loc constant asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus”, a subliniat Zelenski.

„Aceasta este o tentativă deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni posibil, de a distruge cât mai multe imobile, infrastructură socială şi întreprinderi”, a mai spus preşedintele ucrainean, în contextul invaziei declanşate de Rusia împotriva ţării sale la 24 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel