Premierul Ciucă declară că este optimist cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la sediul central al PNL, că este optimist în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, el arătând că Guvernul român va continua să menţină dialogul cu fiecare dintre ţările care doresc să lămurească anumite aspecte'. 

'Noi am oferit deschidere şi disponibilitate pentru a putea să lămurim tot ceea ce este necesar, astfel încât şi cei care mai au anumite dubii să poată să le ridice şi să dea un vot deschis faţă de accederea României în spaţiul Schengen. În toate întâlnirile bilaterale pe care le-am avut cu omologii din UE sau cu staff tehnic al ţărilor din spaţiul Schengen am discutat toate aceste aspecte şi progresele făcute de ţara noastră, progrese care au fost demonstrate prin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, prin tot ceea s-a întâmplat din februarie până acum, când ţara noastră a gestionat cât se poate de bine situaţia de la graniţa non-UE a României, şi nu este o graniţă mică, este o graniţă de aproximativ 2.500 kilometri. Cred că prin rezultatele care au fost comunicate în urma comisiilor de verificare tehnică putem să spunem că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final', a afirmat premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL.

Totodată, şeful Guvernului a arătat că autorităţile române vor menţine deschis dialogul 'cu fiecare dintre ţările care doresc să lămurească anumite aspecte'. El a fost întrebat de jurnalişti şi dacă sunt aşteptări privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru ţara noastră.

Premierul Ciucă declară că este optimist cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen 

 

'La nivelul Guvernului, la nivelul ministerelor de linie (...) am discutat mai devreme în şedinţa de Guvern cu ministrul Justiţiei, cu ministrul de Externe, au fost demersuri conjugate la toate structurile pentru a putea să ne coordonăm cu stafful tehnic de la Comisie şi, desigur, să putem să prezentăm toate datele necesare pentru clarificări, pentru că până în acest moment toate elementele care au fost în discuţie şi în analiză de aproape 15 ani au fost, din punctul nostru de vedere, îndeplinite. Este vorba despre un examen al consolidării democraţiei şi statului de drept în România', a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

El a adăugat că este 'foarte optimist' că următorul raport referitor la România în cadrul MCV va fi unul pozitiv. 'Odată cu acest raport, eu cred că va fi un semn de recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aci înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept şi sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv', a apreciat şeful Guvernului.

Un vot asupra aderării celor trei ţări la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). O decizie în acest sens necesită unanimitate. Zona Schengen formată din 26 de state a suspendat în mare parte controalele la frontieră între ţările membre şi le permite oamenilor să călătorească, să muncească şi să trăiască într-o altă ţară fără viză sau permis de şedere. Bulgaria, România, Croaţia, Republica Irlanda şi Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat însă ţările non-UE Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel