Povestea unei românce din Italia: "Când eram tânără am încălcat legea, dar religia m-a readus pe drumul cel bun”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Povestea unei românce din Italia: "Când eram tânără am încălcat legea, dar religia m-a readus pe drumul cel bun” / Foto: Unsplash
Povestea unei românce din Italia: "Când eram tânără am încălcat legea, dar religia m-a readus pe drumul cel bun” / Foto: Unsplash

O tânără născută în România și crescută în Borgo Valsugana, Trentino, a oferit o perspectivă unică asupra integrării culturale și a luptei dintre tradiție și dorința de independență personală. În timp ce cultura și tradițiile religioase românești erau o parte importantă a familiei ei, Emanuela a fost mereu atrasă de libertate.

Povestea ei începe cu o rebeliune din adolescență împotriva regulilor stricte ale mamei sale și a tradițiilor religioase. Emanuela a fost o "oaie neagră" în familia sa, căutând experiențe care încălcau normelor impuse. De la petreceri la o relație de cinci ani cu un băiat musulman, Emanuela a încercat să evadeze din constrângerile culturale și religioase care o înconjurau. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor sale de a se distanța de tradiție, ea a simțit întotdeauna o chemare înapoi către rădăcinile sale.

 

Ce înseamnă să fii evanghelic

Emanuela Guzei, născută în România, a crescut în Borgo Valsugana alături de mama sa și de două surori care, odată căsătorite "conform planurilor și regulilor" culturii evanghelice românești, s-au mutat cu soții lor. Emanuela, pe de altă parte, nu a vrut să urmeze dictaturile tradiției. De la petreceri la discotecă la o relație de cinci ani cu un băiat musulman (cu toate dificultățile legate de diferențele culturale) și totul fără știrea mamei sale. Dar, în cele din urmă, "oricât de mult ai încerca să evadezi din cultura ta, te întorci acolo".

"Suntem tot creștini și avem aceeași Biblie, credem în Dumnezeu și în Iisus ca și catolicii, dar cu unele diferențe. De exemplu, noi nu o sfințim pe Maica Domnului. Pentru noi, ea este pur și simplu mama lui Iisus, dar nu este o sfântă. Religia noastră este o religie care se bazează foarte mult pe o relație individuală cu Dumnezeu. Religia este o relație personală cu Dumnezeu, fără intermediari', spune ea conform presei străine.

„Am fost un copil rebel”

„Deși, în realitate, cultura românească este înrădăcinată în familie mult mai mult decât în religie. Surorile mele au urmat întocmai dictatele culturale, s-au căsătorit cu băieți români evanghelici, s-au logodit primele. Eu, în schimb, am fost oaia neagră.

Am fost un copil foarte rebel. În perioada în care am trăit în Trentino nici măcar nu mă consideram evanghelică. Locuiam cu mama mea, care îmi impunea reguli foarte stricte și încerca să-mi vorbească despre existența lui Dumnezeu. Eu, în adolescență, am făcut întotdeauna contrariul, de fapt, cu cât mă presiona mai mult, cu atât mai mult mă împotriveam ei. Chiar dacă știam că erau greșite"

Mama îmi interzicea să mă duc la petreceri sau la discoteci cu prietenii, pentru că erau locuri unde circulau alcool, droguri, țigări, înjurături și muzică. Nu m-am dus niciodată la o petrecere spunându-i mamei mele. Pentru ea eram acasă la un prieten. Obișnuiam să mă duc acolo în secret", spune ea.

„Nu am curajul să recunosc în fața mamei că am fost împreună cu un musulman”

 

Cu toate că a fost atrasă de libertatea și non-conformismul adolescenței, Emanuela a revenit la credința și tradițiile ei religioase în cele din urmă. Întâlnirea cu actualul său soț a marcat un punct de cotitură în călătoria ei spirituală. Cu toate acestea, relația ei cu un băiat musulman a adus și lecții importante.

„Cultura noastră cere să urmezi planurile, care implică un angajament oficial. Am fost cu un băiat musulman timp de cinci ani, fără ca ea să știe. Ea nu l-ar fi acceptat niciodată. Aveam mulți prieteni musulmani și pentru ea doar acest lucru nu era un motiv de bucurie, dar eu l-am trecut mereu drept prieten. Chiar și astăzi, că sunt căsătorită fericită cu un român, nu am curajul să recunosc în fața ei că ani de zile am fost împreună cu un musulman.

Știi, oricât de mult ai încerca să evadezi din cultura ta, în cele din urmă te întorci acolo. Când eram mică, mama m-a învățat să mă rog, îmi citea Biblia, îmi cânta cântecele noastre și am încercat să mă distanțez de rebeliunile mele, dar ele au rămas mereu în mine. Mi-am dat seama că, deși mergeam la discotecă, nu reușeam să mă distrez cu adevărat. Nu mă simțeam bine la acele petreceri”, mai povestește românca.

Întoarcerea la evanghelizare

„În jurul vârstei de 19 ani. Tocmai când mama mea aruncase prosopul și mă lăsase liberă să aleg singură. Ea m-a făcut să mă simt responsabil pentru alegerile mele și trebuie să spun că acest lucru m-a nemulțumit. În timpul vacanței de Paște a plecat în Anglia pentru două săptămâni și m-a lăsat singură. Înainte de a pleca mi-a spus: "Te-am învățat destul. Acum fă ce vrei tu. Mă voi ruga pentru tine. A fost o palmă morală în față.

M-am dus la biserică. Mama mea mergea în fiecare duminică, atât dimineața, cât și după-amiaza. Nu am urmărit-o niciodată, dar în acel moment am auzit o chemare. Acolo m-am simțit pentru prima dată în largul meu. Și tot în biserică l-am întâlnit pe actualul meu soț.

Când surorile mele s-au căsătorit, au ales un soț român și evanghelic. Am admirat modul lor de a face lucrurile și am știut în inima mea că voi face această alegere mai devreme sau mai târziu, chiar dacă în adolescență luasem decizii foarte diferite. Când mi-am întâlnit soțul, am fost convinsă că era ceea ce îmi doream și îmi doream dintotdeauna. Să am un bărbat ca el.”, încheie Emanuela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel