Povestea lui Ciprian, ROMÂNUL care a ajuns să le dea LECȚII italienilor în materie de PIZZA

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Tânărul Ciprian Zamfir trăiește „visul italian“. Ajuns întâmplător în Italia, el s-a îndrăgostit aici de celebrul preparat italain, pe care l-a studiat în detaliu, ajungând astăzi să devină Pizzaiollo, adică instructor pentru preparatorii de Pizza.

Ciprian Zamfir este pizza chef la un restaurant in Roma, Italia. Românul a ajuns instructor de pizza la prima școală de pizzaioli din Italia, membru fondator la Academia Pizzaiolli din Italia, membru în juriul unor concursuri internaționale de pizza și membri fondator al Asociației Pizzarilor Profesioniști din România.

Ciprian Zamfir s-a născut în data de 7 iunie 1978, în Făgăraș. După o poveste frumoasă de dragoste, s-a căsătorit cu Loredana, pe care a cunoscut-o la Campionatul Mondial de Pizza din Salsomaggiore şi cu care are doi fii: Edoardo si Leonardo, relatează newsbv.ro

Pasiunea sa pentru pizza se naşte întâmplător. Când a ajuns la Roma, prin intermediul fratelui său, care lucra în domeniu, a păşit în lumea fascinantă destul de exclusivistă a pizzaioli. Drumul lui începe în restaurantul şi pizzeria „La Capricciosa”, faimos în întreaga lumea întrucât aici s-a năcut prima pizza Capricciosa, în anul 1937.

După aproape doi ani de la primi paşi în domeniul gastronomiei, începe o specializare alături de maestrul Riccardo Menon şi îşi continuă ascensiunea în pizzeria „La Piazzette” de la Castelli Romani pentru aproximativ cinci ani. Aici a reuşit să îşi construiască propria ideologie despre Pizza.

Din 2008, Ciprian este chef la Roma, unde se ocupă de formarea profesională, urmărind cu atenţie partea de productie. După mulţi ani de pregatire, în 2008 şi-a început cariera de instructor la școala italiană „Pizzaioli”, deţinută de Enrico Fama, co-fondator al primei şcoli de pizza din lume. Tot atunci s-a și căsătorit cu Loredana, alături de care are doi fii.

 

„Profesorul de Pizza“


„Lucrez cu aluat cu dospire lentă, conform reţetelor tradiţionale şi caut permanent să obţin calitatea absolută, dacă este posibil. Trebuie o foarte mare atenţie la îmbinarea tuturor ingredientelor, care trebuie minuţios alese. Pe lângă tehnicile de preparare a aluatului, care sunt destul de vriate la acestă oră, sunt în căutarea unor noi metode de lucru, în colaborare cu mari chefi. Îi sfătuiesc pe cei care aleg să meargă pe aceasta cale să aibă multa răbdare și să îmbine studiul teroetic si practica, deoarece calea nu este un drum ușor de parcurs, dar le poate aduce minunate surprize, toate eforturile depuse fiind răsplătite, la un moment dat, asa cum avut şi eu parte de satisfacţii după ani de muncă”, dezvăluie Ciprian pentru newsbv.ro.

De-a lungul carierei sale profesionale a luat parte la numeroase competiții, ieșind învingător atât la nivel național, cât și international, iar dintre acestea, cel mai important este Campionatul European de Pizza de la Barcelona, din anul 2010, unde s-a clasat pe prima poziţie. Pe langa participarea sa în calitate de concurent, Ciprian a făcut parte și din juriul unor competiţii importante.

Ciprian trăieşte prezentul, căutând în permanenţă să se perfecţioneze, însă se gândeşte şi la viitor, vrând să transmită pasiunea şi arta sa aspiranţilor la meseria de pizzaiolo.

Ciprian nu şi-a uitat însă rădăcinile. Alături de alţi pizzaioli români, vestiţi peste hotare, a înfiinţat o Asociaţie la Cluj, care să promoveze şi să instruiască tineri în această meserie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel