Povestea emoționantă a unei românce plecate în Italia: „Uneori auzeam voci care îmi spuneau să pun capăt la toate”

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Povestea emoționantă a unei românce despre puterea de a merge mai departe: „Uneori auzeam voci care îmi spuneau să pun capăt la toate” / Foto: Unsplash
Povestea emoționantă a unei românce despre puterea de a merge mai departe: „Uneori auzeam voci care îmi spuneau să pun capăt la toate” / Foto: Unsplash

Magda, o româncă în vârstă de 52 de ani, și-a spus povestea emoționantă de viață într-un interviu: chiar dacă a trecut prin provocări grele în cei 17 ani petrecuți în Italia, femeia s-a ridicat mereu de jos.

Povestea româncei cuprinde experiențe de viață dificile, de la traiul pe stradă și locuri de muncă precare până la violență și abuzuri. Cu toate acestea, ea a avut puterea de a continua și are acum o nouă șansă la viață în Casa Sabotino, un refugiu care oferă speranță și sprijin pentru cei ca ea.

Magda a ajuns din România în Italia în 2006, împreună cu fostul ei partener și fiul lor de 19 ani.

 

Românca a trăit 17 ani cu provocări și încercări grele în Italia

 

 

La sosirea în Italia, Magda și fostul ei partener nu aveau un plan clar și nici măcar un loc unde să stea. Au fost nevoiți să doarmă în gara Termini, alături de alți oameni fără adăpost. De-a lungul timpului Magda a lucrat în diverse locuri precare, iar viața ei a fost marcată de momente de suferință și pierderi.

La scurt timp după ce a ajuns în Italia cu speranța de a avea o viață mai bună, aceasta a găsit un loc de muncă, s-a angajat ca îngrijitoare. Din nefericire, prima slujbă a durat doar trei luni, pentru că doamna de care trebuia să aibă grijă a murit. Apoi au urmat doisprezece ani de muncă nedeclarată și precară, timp în care a început să sufere de probleme cu spatele din cauza suprasolicitării. De asemenea, se atașa de bătrânii pe care îi îngrijea, iar aceștia mureau întotdeauna în cele din urmă, fiind foarte deprimată de aceste pierderi.

 

Din nou pe străzi după 12 ani de muncă neîncetată

 

Ușor ușor, Magda nu și-a mai găsit locuri de muncă ca badantă și a ajuns iar pe străzi cu partenerul: locuiau într-o mașină abandonată în zona Monti Tiburtini, la 6 kilometri est de Gara Termini.

„Starea mea de sănătate nu era bună, el nu mai putea nici măcar să lucreze la depozitul de materiale de construcții, cum puteam plăti chiria? Era dificil, ploua în mașină și nu știam niciodată unde să mergem la baie”, spune ea pentru publicația italiană.

Ghinionul nu s-a oprit aici, pentru că la scurt timp partenerul româncei s-a îmbolnăvit, a făcut o tumoare la cap. Fiind într-o stare gravă, Magda a rămas alături de el, îl însoțea la spital pentru chimioterapie, chiar dacă relația lor se deteriorase, iar bărbatul era tot mai agresiv cu ea.

"Odată, la cantina din Via Marsala, m-a pălmuit atât de tare încât am crezut că s-a stins lumina. Totul se întunecase brusc. Și ce faci în astfel de cazuri? Am luat două analgezice, o bere și nu m-am mai gândit la asta”, mai adaugă femeia.

Când situația s-a înrăutățit și mai tare, Magda a fost sfătuită să pună capăt acestui ciclu toxic. Cu toate acestea, ea a continuat să îl susțină, chiar și în timpul perioadelor de închisoare ale acestuia. Însă, când s-a trezit singură, a început căutarea unui loc unde să se poată așeza. După perioade de instabilitate și nopți petrecute în centre de primire, Magda a ajuns în cele din urmă la Casa Sabotino în noiembrie 2021.

 

După ani de zile, Magda a găsit sprijin și îndrumare pentru a-și reconstrui viața

 

 

La Casa Sabotino românca a învățat să aibă grijă de ea și să găsească echilibrul într-un mediu stabil. Cu trecerea timpului, ea își redescoperă demnitatea și învață că nu este definită de greutățile din trecutul ei, ci de puterea de a merge mai departe.

„Uneori auzeam voci care îmi spuneau să pun capăt la toate, pentru că acolo unde mă duceam nu ar mai fi existat durere și suferință. Aici, mi-au spus că nu sunt o vagaboandă sau o alcoolică, ci învăț încet-încet să am grijă de mine", povestește ea.

Povestea lui Magda evidențiază reziliența umană și capacitatea de a găsi lumina în cele mai întunecate momente. Casa Sabotino și organizațiile care sprijină oamenii vulnerabili joacă un rol crucial în oferirea unei a doua șanse și a unei speranțe pentru cei care au trăit pe marginea societății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel