Povestea cutremurătoare a lui Marian, românul care și-a pierdut mințile în străinătate și a ajuns internat la Psihiatrie

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Povestea incredibilă a lui Marian Macovei, un român de 35 de ani care doarme pe străzi, în Huși, și a fost internat la Psihiatrie cu grave probleme comportamentale. Totul a început din străinătate, unde a stat pentru mulți ani și unde a început să practice jocuri de noroc și să consume substanțe interzise.

De la Psihiatrie, direct pe străzi! Aceasta a fost soluția autorităților în cazul lui Marian, tânărul de 35 de ani din Bunești-Averești, cel care în urmă cu câteva zile a fost internat de Poliție la Psihiatrie, întrucât, într-un acces de furie, a distrus geamurile și ușa casei părintești. Rapid, mama sa a obținut un ordin de protecție de 4 luni împotriva lui, iar, în momentul în care, după doar câteva zile, acesta a fost externat de la Psihiatrie, singura soluție a fost să devină boschetar, scrie publicația locală Vremea Nouă.

Marian a venit la Huși, a hălăduit pe străzile orașului și apoi s-a aciuat în clădirea vechiului spital, abandonată în prezent, pe acolo pe unde mai dorm și alți indivizi fără căpătâi. Un localnic din aceeași comună, Constantin Iftene, a auzit că Marian umblă pe străzile din Huși, așa că a venit după el, l-a căutat și l-a găsit. L-a luat la el acasă, i-a dat haine, l-a dus la tuns și acum vrea să îi facă acte de identitate, căci Marian nici buletin nu are. „Noi trebuie să fim umani, să facem ceva. Din păcate, pentru oameni cu asemenea probleme, care sunt foarte mulți, statul nu are soluții. Așa devin boschetari”, spune Constantin Iftene.

Marian a plecat în Anglia când avea 18 ani

 

Marian este unul dintre tinerii care au crezut în mirajul străinătății. A plecat în Anglia după ce a împlinit 18 ani, unde era convins că se va realiza material. A început binișor, lucrând într-un restaurant și câștigând un ban cinstit. Numai că în locuri și cu oameni necunoscuți situația nu e întotdeauna ușor de controlat. După o vreme a început să joace la jocuri de noroc și să chiar să consume substanțe interzise. Atât de rău se degradase, că ajunsese să doarmă pe străzi. Într-o zi, în vara anului trecut, autoritățile din Marea Britanie l-au îmbarcat forțat și l-au trimis în România. A revenit, așadar, acasă, în satul Roșiori, comuna Bunești-Averești, însă comportamentul său vizibil marcat de traumele suferite în străinătate nu mai era ușor de acceptat de propria familie.

Recent, acesta a avut un acces de furie, pe fondul unor frustrări generate de un eveniment în familie, și a stricat ușa și ferestrele de la casa unde locuia cu mama sa. A fost chemată Poliția, care, în cătușe, l-a dus direct la Psihiatrie. În urma sa, mama lui s-a silit să obțină un ordin de protecție de 4 luni. A și spus că nu vrea să îl mai vadă pe acolo, spre surprinderea celor care nu văd cu ochi buni faptul că o mamă se poate debarasa atât de ușor de propriul copil, mai ales în situația în care singur nu se poate ajuta.

Tânărul stă în clădirea părăsită a spitalului din Huși

 

Numai că la Psihiatrie pacienții nu sunt ținuți prea mult. Cu o rețetă în mână, Marian Macovei a fost externat și a ajuns direct în stradă. Știa că nu are voie să ajungă acasă, la Roșiori, căci mama sa obținuse ordinul de protecție care l-ar fi dus la închisoare dacă s-ar fi apropiat de locuința părintească. I-a venit ideea să ajungă la Huși. Aici nu are pe nimeni, așa că a umblat pe străzi ce a umblat, după care s-a aciuat în clădirea părăsită a fostului spital, pe unde își mai fac veacul și alți așa-numiți boschetari. L-au zărit însă niște localnici din Bunești-Averești, care au spus că Marian nu mai e la Psihiatrie, unde fusese internat, ci hălăduie pe străzile din Huși. Consilierul local Constantin Iftene a decis să vină să îl caute pe Marian și l-a găsit. L-a luat acasă la el și acum vrea să îl ajute să își facă acte de identitate, căci nu are niciun document valabil. „L-am luat la mine. E cuminte, liniștit. I-am dat să se spele, i-am dat haine curate de la mine. S-a tuns, s-a spălat. Stă într-o cameră. Nu mi-a făcut probleme, nu are un comportament agresiv, e liniștit. Chiar mi-a spus că vrea să se ducă la muncă cu ziua, ca să îi dea mamei sale bani să își cumpere ușă și geamuri. A spus că îi pare rău. Se roagă la Dumnezeu. Oameni suntem, trebuie să îl ajutăm. O să merg la Primărie, să vedem asistența socială ce poate face. Trebuie dus și la un medic”, a spus Constantin Iftene, potrivit sursei citate.

Pe străzi, fără identitate, fără căpătâi…

Marian nu are în momentul de față niciun act de identitate, spune Constantin Iftene. Pentru a-i face buletinul, e nevoie de o copie a certificatului de naștere de la Primăria Bunești-Averești. „Nu știu, dar nu cred că este normal ca un om cu anumite probleme medicale de felul acesta, să fie lăsat pe străzi, să fie ca un boschetar, fără acte de identitate, fără nimic. Nu e normal. Autoritățile locale trebuie să se implice și să vedem cum rezolvăm cazul acesta. Dacă vom fi indiferenți, să nu ne mirăm că se ajunge la situații grave, cum s-a mai întâmplat prin alte părți”, spune Constantin Iftene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel