Polonia va crea o zonă de protecție la graniță, de până la 2 kilometri și autorizează folosirea armelor mult mai ușor de grăniceri 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Polonia va crea o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul, anunță agenția de presă dpa.

În cadrul unei ședințe desfășurate la Bialystok, în estul țării, guvernul condus de premierul Donald Tusk a ordonat Ministerului de Interne să demareze amenajarea acestei zone, având ca scop îngreunarea trecerii ilegale a migranților dinspre Belarus și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale grănicerilor, armatei și poliției poloneze.

Zona restricționată va avea o adâncime minimă de 200 de metri, iar în anumite locuri va ajunge până la doi kilometri. Frontiera polono-belarusă are o lungime de aproximativ 400 de kilometri.

Potrivit agenției naționale de presă PAP, citată de dpa, Tusk a anunțat și condiții legale mai permisive pentru utilizarea armelor de către forțele de securitate.

Belarusul "împinge" migranții către Polonia

 

Această măsură a fost luată ca reacție la incidentul de la sfârșitul lunii mai, când un soldat polonez a fost ucis la graniță într-un atac cu cuțitul. Conform forțelor armate poloneze, atacul a venit dinspre Belarus. Militarul a fost grav rănit și ulterior a decedat.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că se vor depune toate eforturile pentru prinderea și pedepsirea atacatorului.

Polonia și Uniunea Europeană îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de organizarea aducerii migranților din zone de criză până la frontiera externă a Uniunii, cu scopul de a exercita presiuni asupra Occidentului.

În vara anului 2022, Polonia a securizat frontiera cu Belarusul prin construirea unui gard înalt de 5,5 metri și instalarea unui sistem de supraveghere. Cu toate acestea, migranții încearcă zilnic să treacă din Belarus în Polonia, membră a Uniunii Europene și a NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel