Polițiștii amenință că nu mai verifică masca sau certificatul verde

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România amenință că polițiștii vor refuza să mai participe la misiuni specifice pandemiei, precum verificarea certificatului verde, dacă în proiectul bugetului de stat pentru 2022 nu se aplică, pentru personalul din ordine publică, prevederile Legii salarizării.

Într-o scrisoare deschisă adresată partidelor parlamentare, FSNPPC solicită aplicarea, în integralitate şi cu efect retroactiv, a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de la 1 ianuarie 2022, respectiv a prevederilor din Anexele VI şi VIII, care privesc personalul din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, potrivit Agerpres.

"Vă reamintim faptul că familia noastră ocupaţională este cea mai îndepărtată, dintre toate familiile ocupaţionale bugetare, de intrarea pe grilele de salarizare aferente anului 2022, deoarece, prin OUG succesive, a fost amânată aplicarea prevederilor Legii 153. Prin această măsură, salarizarea poliţiştilor, militarilor şi a personalului civil din acest sistem ar fi în concordanţă cu riscurile profesionale, cu privaţiunile şi incompatibilităţile prevăzute în lege, în contextul unor misiuni tot mai complexe", se precizează în comunicatul FSNPPC.

Conform sursei, federaţia sindicatelor poliţiştilor solicită viitorului Guvern actualizarea normei de hrană şi a normei de echipare, în funcție de inflație.

A treia solicitare a FSNPPC este decontarea serviciilor turistice, adică acordarea voucherelor de vacanţă.

De asemenea, sindicatele poliţiştilor mai cer actualizarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut în Legea 153/2017, la nivelul de 20%, pentru toţi beneficiarii din cadrul MAI, asemenea altor beneficiari din sistemul de Justiţie, pentru a contribui la consolidarea Poliţiei Judiciare şi a celorlalte structuri poliţieneşti, care desfăşoară activităţi esenţiale şi de mare complexitate, individual sau în colaborare cu Parchetele, la nivel teritorial şi naţional.

Cea de-a cincia solicitare a FSNPPC vizează indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei pe anii 2019 şi 2020, aşa cum aceasta este stabilită de INS, anual.

"Domnilor viitori guvernanţi, domnilor parlamentari, cu deplin respect pentru statul de drept, pentru concetăţenii noştri, pentru Constituţie şi pentru Jurământul pe care l-am depus în interesul poporului român şi al României: vă aducem la cunoştinţă că, în cazul unui răspuns nefavorabil din partea dvs. sau al neimplicării, în timp util, în soluţionarea acestor revendicări - pe care le-am adus la cunoştinţa Administraţiei Prezidenţiale, a ministrului Afacerilor Interne, a Guvernului şi a Parlamentului, de nenumărate ori, pe parcursul acestui an, dar şi a celor anteriori -, în condiţiile în care misiunile pe care ni le-aţi pus în sarcină au crescut exponenţial, din martie 2020, deficitul de personal operativ s-a adâncit, iar preţurile utilităţilor şi al coşului minim au crescut disproporţionat cu veniturile, vom fi nevoiţi să declanşăm proteste la nivel naţional, pe o perioadă nedeterminată, în paralel cu atacarea în Justiţie şi refuzul de a efectua misiuni specifice pandemiei (refuzul verificării certificatului verde, refuzul desfăşurării misiunilor specifice Covid-19, pentru care nu suntem calificaţi şi avem o dotare logistică precară ori insuficientă, refuzul efectuării de ore suplimentare), situaţie care va conduce la blocarea sistemului de ordine publică, în condiţiile în care Poliţia, Poliţia de Frontieră şi alte structuri din MAI sunt un pilon de bază al siguranţei statului, comunităţilor şi populaţiei!", se menţionează în comunicatul FSNPPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel