Poliția avertizează: Explozie de cazuri de înşelăciuni prin Metoda OLX. Cum funcționează

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un bărbat din Bucureşti a fost reţinut, după ce a înşelat un sucevean cu 3.500 de lei prin "Metoda OLX", a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu, care a avertizat cetăţenii cu privire la faptul că astfel de înşelăciune on-line au devenit foarte frecvente în ultima perioadă.

Potrivit sursei citate, realizarea cumpărăturilor on-line a devenit din ce în ce mai uşoară şi tot mai mulţi cumpărători se orientează spre acest tip de comerţ, având în vedere timpul economisit prin rapiditatea tranzacţiilor chiar la distanţe mari, dar acest tip de comerţ aduce atât oportunităţi, provocări, precum şi un risc mai mare de fraude, cărora le pot cădea victime atât comercianţii, cât şi cumpărătorii.

"Aproape zilnic, poliţiştii sunt sesizaţi cu privire la înşelăciuni în mediul online cu prilejul achiziţionării unor bunuri. De cele mai multe ori aceste situaţii sunt generate şi de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire şi siguranţă", a spus Epureanu.

El a exemplificat cu un caz reclamat la data de 26 ianuarie 2023 de un bărbat din comuna Frătăuţii Noi, care a depus o plângere penală la sediul Postului de Poliţie Frătăuţii Noi, prin care a solicitat să fie efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune pentru că o persoană, posibil cu identitate falsă, l-a indus în eroare şi l-a determinat să îi trimită prin serviciul de curierat o bară faţă de autoturism, în schimbul sumei de 3.500 de lei, persoana vătămată expediind bunul însă fără a mai primi suma de bani.

În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul din Frătăuţii Noi a deţinut un autoturism care s-a defectat, context în care a decis să-l dezmembreze şi să-l vândă pe bucăţi şi a postat pe platforma OLX un anunţ prin care a scos la vânzare piese auto, printre care o bară faţă.

Pe 12 ianuarie, în jurul orei 16,00, un bărbat necunoscut care şi-a atribuit un nume fals l-a contactat telefonic pe bărbatul din Frătăuţii Noi şi sub pretextul că este interesat să achiziţioneze un element de caroserie al autoturismului l-a indus în eroare şi l-a determinat să îi trimită prin serviciul de curierat bara din faţă a autoturismului şi i-a trimis acestuia, în format electronic, o chitanţă ce părea a fi emisă de o unitate bancară, din data de 12 ianuarie 2023, ca urmare a unui transfer bancar în sumă de 3.500 de lei.

Transferul nu se realizează în realitate

 

În realitate, transferul nu s-a realizat, dar suceveanul a trimis obiectul cumpărat.

Cumpărătorul l-a sunat a doua zi pe sucevean şi i-a transmis că vrea să cumpere jantele, volanul şi alte piese, însă acesta i-a spus că banii nu i-au intrat în cont, context în care autorul nu i-a mai răspuns.

Având în vedere faptul că astfel de înşelăciuni au devenit foarte frecvente în ultimii doi ani, un număr mare de persoane fiind înşelate în judeţ şi în ţară prin această metodă "OLX", în cauză au fost desfăşurate activităţi investigative complexe, pentru identificarea autorului.

În cadrul investigaţiilor desfăşurate, inclusiv cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Oraşului Pantelimon, s-a stabilit identitatea persoanei bănuite de comiterea faptei, respectiv un tânăr de 21 ani, cu domiciliul în Bucureşti.

În baza probatoriului administrat, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspect sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, iar marţi, 25 aprilie 2023, s-a reuşit identificarea suspectului şi ridicarea acestuia cu mandat de aducere emis în cadrul dosarului penal.

Suspectul a fost preluat de poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti de pe raza municipiului Focşani şi condus la sediul secţiei, unde a fost audiat procedural, ocazie cu care acesta a recunoscut fapta comisă şi ulterior a fost reţinut preventiv pentru o perioadă de 24 de ore, fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel