Ploi torenţiale devastatoare: Cel puţin 56 de morţi şi 56 de dispăruţi, în nord-estul Braziliei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Bilanţul ploilor torenţiale care s-au abătut începând de marţi în regiunea Recife, capitala statului brazilian Pernambuco, a urcat duminică la cel puţin 56 de morţi, iar salvatorii încearcă să găsească încă 56 de dispăruţi, informează AFP.

''Duminică, moartea a 56 de persoane a fost confirmată, iar alte 56 sunt în continuare date dispărute în municipalităţile Recife şi Olinda. Totodată, 3.957 de persoane au rămas fără adăpost'', a precizat Apărarea civilă din Pernambuco într-un comunicat.

După ce ploile au mai slăbit în intensitate, circa 1.200 de bărbaţi, cu ajutorul unor elicoptere şi ambarcaţiuni, au reluat în dimineaţa de duminică căutarea persoanelor dispărute şi a celor rămase izolate.

Ploi torenţiale devastatoare, în Brazilia

 

Furtuna a provocat alunecări de teren pe versanţii colinelor, a dus la revărsarea râurilor şi la formarea unor viituri care au măturat totul în calea lor.

În imaginile difuzate duminică de autorităţile locale apar salvatori şi voluntari care încercau să îndepărteze molozul în localitatea Jardim Monteverde, la graniţa dintre Recife şi municipalitatea Jaboatao dos Guararapes.

În această regiune, unde se află cartiere sărace, s-a produs cea mai mare dramă, sâmbătă dimineaţă, după ce o alunecare de teren a dus la moartea a 19 persoane.

''11 persoane din familia mea şi-au pierdut viaţa''



Unsprezece dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în această alunecare de teren erau rude cu Luiz Estevao Aguiar, care a vorbit, în lacrimi, cu TV Globo.

''Sora mea a murit, cumnatul meu este mort, unsprezece persoane din familia mea au murit, a fost greu. A fost foarte greu. Nu mă aşteptam la aşa ceva'', a declarat bărbatul vârstnic, care locuieşte într-o altă comună.

Autorităţile au avertizat sâmbătă că pentru duminică erau prognozate ploi puternice, dar furtuna s-a domolit într-un final duminică dimineaţă.

De vineri seară şi până sâmbătă dimineaţă, volumul de precipitaţii a atins 70% din ceea ce era în mod normal prevăzut pentru toată luna mai în anumite regiuni din Pernambuco.

''Deşi a ploaia a încetat, ne aşteptăm la precipitaţii puternice în zilele următoare. Primul lucru care trebuie făcut este respectarea măsurilor de autoprotecţie'', a declarat ministrul Dezvoltării regionale, Daniel Ferreira, care a survolat zona sinistrată în compania altor oficiali brazilieni.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro ajunge luni în Recife



Meteorologul Estael Sias, din cadrul agenţiei MetSul, a explicat pentru AFP că precipitaţiile puternice care afectează Pernambuco şi, într-o mai mică măsură, alte patru state din nord-estul ţării, au rezultat dintr-un fenomen tipic în această perioadă a anului, ''valurile orientale'' - zone de ''perturbaţii atmosferice'', care se deplasează de pe continentul african spre regiunea de coastă braziliană.

''În alte regiuni ale Atlanticului, această instabilitate formează uragane, dar în nord-estul Braziliei are potenţialul de a produce o cantitate însemnată de ploaie, inclusiv furtuni'', a explicat el.

Imaginile din weekend reamintesc de drama petrecută în februarie la Petropolis, în statul Rio de Janeiro, când 233 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma ploilor torenţiale şi a alunecărilor de teren.

Potrivit experţilor, acest tip de tragedie este de asemenea influenţat de topografia locurilor şi de prezenţa cartierelor sărace, cu locuinţe construite în cea mai mare parte ilegal în zone cu relief abrupt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel