Plângere penală pentru Carmen Dan: "Clasificarea raportului, ilegală"

Narcis Popa |
Data publicării:

Asociația Evoluție în Instituție a decis sa depună plângere penală pe numele ministrului Carmen Dan pentru decizia de a clasifica raportul intervenției din data de 10 august.

"Din cauza lipsei de transparență de care dau dovadă reprezentații coaliției PSD-ALDE prin membrii Comisiei de Apărare din cadrul Parlamentului, prin Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, și prin împuterniciții Inspector General al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș și Ionuţ Cătălin Şindile, care au clasificat ca secret de serviciu "Raportul evenimentelor ce au avut loc la protestul din Piața Victoriei din data de 10-11 August 2018", asociația "Evoluție în Instituție" vă face cunoscute următoarele:


În baza articolului 33 din legea 182 din 12 aprilie 2002, "Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei." Am formulat o plângere penală ce îi vizează pe numiții Carmen Daniela Dan, Sebastian Cucoș și Ionuţ Cătălin Şindile, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Plângerea va fi depusă prin poștă și va fi trimisă către Direcția Națională Anticorupție.
Asociația "Evoluție în Instituție" reamintește opiniei publice că atunci când în discuție sunt fapte săvârșite de protestatari, ministrul de interne își permite să divulge secrete de serviciu. De aceea, pe numele ministrului Carmen Daniela Dan a mai fost formulată o plângere pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a informațiilor secret de serviciu sau nepublice prevăzut în art.304 aln. 2. Dosarul 339/P/2018, fiind declinat către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dispunându-se începerea urmăririi penale in rem. Dacă vorbim de fapte săvârșite de persoane aflate în subordinea dumneaei, aceasta face exces de zel și clasifică drept secret de serviciu inclusiv informații care ar trebui să fie publice.

Totodată, EII va contesta la instanța de contencios administrativ clasificarea acestui raport, considerând că acesta este de interes public și nu poate fi ținut la secret față de opinia publică, se arată în comunicatul de presă al Instituției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel